Nyírségi mindennapok megidézése, India legkülönlegesebb állatai, szelfimúzeum – Éppen ezért Nyíregyháza

Miért éppen Nyíregyháza? – tette fel a jogos kérdést családunk legfiatalabb tagja akkor, amikor az őszi hétvégi utazásokat tervezte a család, miután eldöntöttük, hogy mostanában csak Magyarországot fedezzük fel. Már csak az maradt kérdés, merre induljunk először, és miért. A több generációnak kikapcsolódást ígérő Nyíregyháza mellett pedig egymás után sorjáztak az érvek.

Kezdjük mindjárt az elején. Az autópályának köszönhetően Nyíregyháza ma már az ország minden pontjáról könnyen és gyorsan – Budapestről alig két óra alatt – megközelíthető. Ráadásul a Nyírség fővárosa nem az elcsépelt módon, a közhelyek szintjén garantálja a múlt és a jelen találkozását az utazónak. A három határ – szlovák, ukrán, román – közelében fekvő Nyíregyháza főterének elegáns épületei között járva óhatatlanul elképzelhetjük, milyen is lehetett az élet az 1800-as évek közepétől folyamatosan gyarapodó nyírségi településen.

De nézzük, mit is kínál az elmúlt években a felújított és az újonnan létrehozott turisztikai attrakciók sorával gazdagodó, gasztronómiája mellett három eredetvédett gyümölcspárlatára – szabolcsi alma-, szatmári szilva-, újfehértói fürtös meggypálinka – is büszke Nyíregyháza.

Ismerd meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pálinkakultúráját! A múzeumfalu szomszédságában található Pálinkaház helyszínt biztosít kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, valamint céges rendezvényeknek is.

Nyíregyházi Állatpark. Nyíregyháza messze földön ismert szupersztárja a kategóriájában többször Európa legjobbjának választott állatpark, ahol természetes közegükben ismerkedhetünk a világ legkülönlegesebb és állatkertekben legritkábban látható állatfajaival.

Az újabb és újabb attrakciókkal gyarapodó, vendégeit a megújult látogatócentrumban fogadó Állatpark a méltán népszerű Zöld Piramis, az Ócenárium, a Tarzan-ösvény és az Andok Kalandok után idén is egy ritkaságszámba menő attrakcióval, az India-házzal gyarapodott.

A látogatótérben India motívumai és hangulata elevenedik meg, miközben itt kapott helyet Európa legkorszerűbb, a legveszélyeztetettebb és ezért a legritkább állatfajok közé tartozó indiai rinocéroszok számára kialakított tartóhely is. A szubkontinens állat- és növényvilágát bemutató térben van orrszarvú-bemutatóterem, mangrovemocsár és cápamedence is, amelynek vízi életébe lehet betekinteni.

Sóstói-erdő, a város tüdeje. A 371 hektár területű parkerdő sétálóútjaival, erdei tornapályájával, játszóterével, szalonnasütő helyeivel ősszel és télen is tökéletes helyszín azoknak, akik pihenésük alatt a természetbe vágynak, hogy a friss levegőn sétáljanak. Tökéletes terep erre a Sóstói-erdőben kialakított 2,5 km-es sétány vagy a jól kiépített nordic-walking útvonalak egyike, miközben – mivel a túrabotok mellett bicikli is többfelé bérelhető – azoknak sem kell lemondaniuk a sportos élményekről, akik kerékpáron szeretnék bejárni a szépséges vidéket.

Aquarius Élményfürdő. A fedett élményfürdő hét medencével, közte sodró-, illetve hullámmedencével, és természetesen csúszdák sorával – köztük a fény- és hanghatásokkal színesített, különleges vízi élményt ígérő kamikaze csúszdával – várja a család minden tagját. A szaunák szerelmeseinek a Szaunavilág garantálja a teljes megújulás élményét, míg az Aquarius fedett, gyógyvizes medencéje, illetve az 1400 négyzetméteres, 21. századi környezetet biztosító fürdőgyógyászati épület kezelései – a brómos, jódos ásványvíznek köszönhetően – a gerincbetegséggel, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokkal érkezők számára biztosítják állapotuk javulását.

Sóstói Múzeumfalu. Ha valahol, itt valóban igaz, hogy a velünk élő múlt részesei lehetünk. A skanzen frissen felújított, korhű épületei között járva, a régi iskolapadba beülve, a műhelysoron végigsétálva, a kovácsműhelyben dolgozó mesterek munkájára rácsodálkozva tökéletes képet kaphatunk arról, milyen is volt az élet a 19. századi falusi környezetben a Nyírségben. Az élmények sorát gyarapítják az őszi hagyományőrző programok is: a Pásztorünnep (október 16.) és a Márton-nap (november 13.)

Selfie Museum. Mi kell még egy jó szelfihez, ha ott van a rózsasziromból készült függöny, a rózsaszín zsiráf, a szarvas, és ott vannak az oroszlánok, na meg a papírcetlikkel kirakott iroda. Az idén felújított Bocskai Kálmán Szolgáltatóházban nyílt meg a szelfiimádók Mekkájának számító, a kreativitásnak teljes teret engedő múzeum. Ahol a 26 jelenet minden szegletét úgy alakították ki, hogy tereiben – a luxuséletérzéstől a romantikáig – vidám és ami a legfontosabb, egyedi fotókat készíthessenek a betérők.

Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér. Kipróbálná magát a modern technika segítségével egy régmúlt, nagy sikerű színházi előadásnak a jelmezében? Nyíregyházán ez is lehetséges. A város legújabb büszkeségei közé tartozó kulturális negyed legfiatalabb ékessége a belváros szívében 2021 nyarán átadott Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér. A Magyarországon egyedülálló, az egyes színháztörténeti korokat tematikusan bemutató interaktív tárlatot különleges digitális installációk, tárgyi relikviák és videótérképek alkotják.

Nyíregyházáról két kerékkel

Nyíregyháza hat tematikus túraútvonalat is kínál térképpel és kerékpárbérlési lehetőséggel azoknak, akik kerékpárral is szeretik megismerni Magyarország legszebb tájait. A következő izgalmas kerékpáros útvonalak önállóan vagy előzetes, csoportos bejelentkezés esetén szakvezetővel is bejárhatóak: Nyíregyházi bringakör – Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán (rövidebb 16 km, hosszabb 37 km). Tirpák telepesek nyomában – A bokortanyák világában (33 km). Rétközi örökségkör – Letűnt korok és tájak emlékei között (97 km). Dél-nyírségi kerékpáros örökségkör – A Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között (109 km). Ismeretlen középkori templomok nyomában – Örökségkör a Közép-Nyírségben (82,5 km) Bővebb információ: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., nyiregyhaza.info.hu

Kocsis Erika