Hadi kincsek és Munkácsy – Egy tartalmas őszi hétvége Fehérváron

Az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek, a gasztronómia híveinek és a kultúrára szomjazóknak most jó hírünk van: gazdag programkínálattal, kivételes látnivalókkal várja a városlátogatókat Székesfehérvár.

Bár Fehérvár az elmúlt években bizonyította, hogy a történelem és kultúra mellett az aktív- és ökoturizmusban, valamint a minőségi gasztronómiában is jegyezni kell, most mégis az előbbiek állnak az őszi kínálat fókuszában. Nem akármilyen látnivalókat tartogat ugyanis a város a kirándulók számára: az ország egyik legszebben felújított múzeumában, a Szent István Király Múzeum Rendház épületében nyílt két időszaki kiállítás mindegyike ritkán látott kincseket tár elénk.

Hadi múltunk kincsestára

December 3-ig tart a látványos, nemzeti ereklyéket bemutató kiállítás, amely augusztus 15-én nyílt a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből Fehérváron. A „Hadi múltunk kincsestára” időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára, amelyben megtalálhatók a múzeum ismert és becses ereklyéi, de olyan műtárgyak is, melyeket ritkán vagy még soha nem láthattak az érdeklődők. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei között láthatjuk Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát, emellett összeállítás várja a látogatókat a jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból és a magyar katonazenészek emlékeiből is. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózum.

Munkácsy Székesfehérváron

Fotó: Mester Tibor

Szeptember közepétől a múzeum emeleti termeiben Munkácsy kiállítás nyílik Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon: több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz. A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. Az időszaki tárlat 2024. január 19-ig tart Fehérváron.

Hogy jusson idő Székesfehérvár megismerésére is, érdemes több napra tervezni. A „Nyiss Fehérvárra!” kedvezményrendszer partnerszállodáiban már egyetlen éjszakától jár a digitális kedvezménykártya, többek között a fenti kiállításokra is jelentős kedvezménnyel. Szeptember vége kifejezetten gazdag programkínálatot is tartogat, benne a Kulturális Örökség Napjai, a Fehérvári Lecsófőző Vigasság, Sárkányhajó Fesztivál, vagy az 1848-as pákozdi csata 175. évfordulója tiszteletére megrendezett Honvédfesztivál a pákozdi Katonai Emlékparkban.