Fedezd fel Gyulát, a történelmi fürdővárost!

Akár pezsgésre vágysz, akár nyugalomra, Gyulán jó helyen jársz. Mihez volna kedved? Romantikus korzózásra a virágoktól ékes belvárosban, esti színházi előadásra a 600 éves téglavár ódon falai között, a Várfürdő medencéinek gyógyító és frissítő vizére, egy hűsítő fagyira a Százéves Cukrászda teraszán vagy egy kiadós kerékpártúrára? Évszázadok emlékei, Erkel Ferenc, az Almásyak és a Wenckheimek öröksége, a Körösök völgye természeti csodái, ízek, illatok, virágok és vendégszeretet vár, ha ellátogatsz Gyulára.

Ősszel is vár a Gyulai Várfürdő

Az egész évben nyitva tartó, strand-, élmény- és gyógyfürdő kategóriában is ötcsillagos minősítéssel rendelkező Gyulai Várfürdő az Almásy-kastély egykori, 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található.

Egyedi hangulatú gyógy- és üdülőhely, ahol minden évszakban pihenhetnek és gyógyulhatnak a vendégek. Az AquaPalota óriási csúszdakomplexumában pedig egész évben kikapcsolódhatnak a fiatalok és a családok. A fürdő vize 1968 óta hivatalosan is gyógyvíz, 1971-ben a fürdő gyógyfürdő minősítést kapott, környékét pedig 1984-ben gyógyhellyé nyilvánították.

A Gyulai Várfürdő 22 medencéje között mindenki megtalálja a számára ideálisat. A 72 °C-os, 2005 méter mélységből feltörő, alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz gyógyírként szolgálhat számos megbetegedés esetén, emellett sikerrel alkalmazható balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelések során is. A télen-nyáron működő gyógyászaton reumatológus szakorvos irányítása mellett zajlanak a kezelések. Számos kezelés közül a legnépszerűbb a gyógymasszázs, gyógytorna és a fizikoterápiás kezelések. A Szaunaparkban igazi feltöltődés várja a látogatókat bel- és szabadtéri részeken egyaránt. Az itt eltöltött időt a szaunafelöntések teszik varázslatossá, és a szombatonként rendezett éjszakai szaunaprogramok igazi élményt nyújtanak. A Beauty Masszázs Szalon számos masszázslehetőséget kínál a felfrissülésre vágyóknak. Az ellazulni vágyó vendégek számos illóolaj és krém közül választhatják ki kedvencüket, amikor betérnek a szalonba.

A 2022-ben átadott, kalóz tematika köré épülő Vízi Gyermekparadicsom számít az egyik legnagyobb vonzóerőnek a családosok körében, hiszen maradandó élményt nyújt az idelátogató gyermekek számára, korosztálytól függetlenül.

Kiállítóhelyek, melyek elvarázsolnak

A gyulai vár a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt sík vidéki téglavára, amelynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetébe kapunk bepillantást. Az 1566-os ostrom és a 16. századi vár szerkezetének felidézésében interaktív, digitális eszközök segítik az élményteli ismeretszerzést. Az Almásy-kastély Látogatóközpont több mint egy épített örökség.

Az a kastély, ahol a főúri épületek közül elsőként, már 1746-ban színdarabot mutattak be, ahol Himnuszunk zeneszerzője gyakran megfordult, ahol Munkácsy Mihály ismerkedett a festészettel. A kastély, ahol a 13 aradi tábornok közül tízen letették oldalfegyverüket. A kastély, amely egyedülálló módon a történelem számára láthatatlan személyzet életéről és az arisztokraták hétköznapjairól mesél a 21. századi interaktív technika segítségével. A kastély, amely kortól függetlenül maradandó élményt és izgalmas kikapcsolódást nyújt.

A mozgás öröme

Gyula és a Körösök völgye számos élményt tartogat az őszi hónapokban. Kerékpárúton kényelmesen megközelíthető csodás úti cél a pósteleki parkerdő, a Körösök összefolyásánál található Szanazug és a Fekete-Körös mentén fölfelé haladva elérhető Városerdő is, a település határain belül maradva a belváros zöld folyosójaként működő Ó-Fehér-Körös kínál természetközeli élményeket, ráadásul csónakázva egészen különleges perspektívából mutatja meg szépségeit a város.

Ízzel, lélekkel

Az őszi kikapcsolódást a finom ízek harmóniája teszi teljessé. A gyulai gasztronómia többféle különleges helyi termékkel büszkélkedhet, melyek mindegyikét érdemes megkóstolni!

A többvallású és soknemzetiségű település mindig büszke volt hagyományaira, csakúgy, mint a helyi konyhára és a tradicionális termékeire. A gyulai kolbászt a hagyomány és szakértelem mára világhírűvé tette, de a 300 éves tradíciójú helyi pálinkafőzés hagyományait tovább éltető Gyulai Pálinkamanufaktúra és a csodás bonbonokat készítő Cadeau Bonbon Manufaktúra is hazai és nemzetközi díjak sorával büszkélkedhet. Mindezek mellett éttermek, kávézók és bárok, gasztronómiai fesztiválok, egy pálinka- és két sörfőzde, meg persze Magyarország második legrégebbi, ma is működő Százéves Cukrászdája is vár Gyulán, a történelmi fürdővárosban.

Szállás és kényelem

Akár a Várfürdő közvetlen közelében szeretnél megszállni, akár a történelmi városrészen várra néző panorámával rendelkező szálláshelyet keresel, vagy éppen a belváros forgataga vonz, Gyula szálláskínálatában megtalálod a neked valót.