Minden november negyedik csütörtöke a Hálaadás Napja, mely 2013-ban november 28-ra esik. A világ legnagyobb pulykafogyasztói az észak-amerikaiak, a Hálaadás a pulykafogyasztás szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: Egyesült Államok éves pulykafogyasztásának egyharmada e naphoz kapcsolódik. Habár hazánkban tradicionálisan nem kapcsolódik ünnephez a pulykahús fogyasztása, a magyarok szeretik a pulykát: Magyarország a világ harmadik legnagyobb pulykahús fogyasztója évente vagy 5,5 kg pulykahúst eszünk.
Az Egyesült Államokban nagy kulturális és történelmi gyökerei vannak a pulykahús fogyasztásának, különösen e naphoz kapcsolódóan. Az első amerikai bevándorlókat zord körülmények fogadták, melyeket csak az indiánok segítségével tudtak átvészelni: hálájuk jeléül ünnepséget szerveztek. „Az első, három napig tartó Hálaadás Napi ünnepet 1621 novemberében tartották. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy ennek helye a virginiai Jamestown volt, míg mások a Massachusetts államban lévő Plymouthot valószínűsítik. Mivel a területen gyakori volt a vadpulyka és a telepesek által meghívott indiánok hoztak magukkal néhányat, a pulyka lett az ünnepi asztal dísze” – eleveníti fel a múltat dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense.
Az évszázados hagyományt 1939-ben Franklin Roosevelt elnök iktatatta elnöki dekrétumba, amely révén az ünnep hivatalosan is november negyedik csütörtökére esik az Egyesült Államokban. A pulyka mindig is az esemény középpontjában állt: míg kezdetekben a vadpulyka vadászata, addig napjainkban a (házi) pulyka elkészítése jelenti az ünnep fénypontját. A pulyka minden évben a Fehér Ház kertjébe is eljut: 1947-ben Truman elnök volt az első amerikai elnök, aki az USA Pulykaszövetségétől az ünnep alkalmából pulykát kapott, és J. F. Kennedy elnök adott először kegyelmet az ünnepi pulykának. Azóta minden, az elnöknek ajándékozott pulyka elnöki kegyelemben részesül ezen a napon.
A Magyar Pulykaszövetség november 28-án szakmai konferenciát szervez, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a pulykahús fogyasztás jelentőségére, mert „habár itthon a pulykahúsnak nincsenek olyan mély történelmi hagyományai, mint az USA-ban, fontos felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére” – hangsúlyozza Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Antal Emese, dietetikus, szociológus szerint „a pulykahús előnye, hogy zsírszegény, húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulykahús jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét”.
Az ünnep és szakmai konferencia alkalmából a Magyar Pulykaszövetség felkérésére Kiripolszki István mesterszakács egyedi pulykamenü receptet állított össze mindazon pulykahús fogyasztóknak, akik az amerikai ünneptől függetlenül szeretnének finomat és egészséget enni.
A hálaadási menü megtekinthető itt:
Legyél az első hozzászóló "Hálaadás, természetesen pulykával" című cikkhez