Három ütős ajánlat négy kerékre

Many modern bicycles with travel luggage bags equipment parked in old european city center street. Healthy eco sustainable tourism family trip lifestyle. Bike hobby adventure tour journey

Négy keréken határon innen és túl a Fertő tónál, kihagyhatatlan kerekezés a Tisza-tónál és extra panorámás bringázás a Velencei-tónál. Ha már úgysincs olyan meleg, érdemes a nyeregbe pattanni.

Ötcsillagos bringasztráda. Fertő tó kerülés: 125 kilométer

Mindenekelőtt rögzítsük: 125 kilométer nem kevés, de azért a nagy távolságtól nem kell rögtön megijedni, jó tervezéssel a kevésbé gyakorlott túrázók számára is abszolválható ezt a táv, sőt akár tizenéves gyerekkel is – igaz, nem egyhuzamban, hanem 2-3 nap alatt. A terep könnyű, hiszen az út mindvégig sík vidéken vezet át. Osztrák oldalon ráadásul rendkívül jó minőségű és biztonságos az út, van ahol még sövénysáv is elválasztja egymástól a szembejövőket, és sűrűn találni pihenőhelyeket, ahol piknikezhet a csapat – szóval nem véletlenül mondják, hogy igazi biciklis sztrádáról van szó. És persze az sem a véletlen műve, hogy a B10-es Ausztria egyetlen olyan kerékpárútja, amely ötcsillagos értékelést kapott a Német Kerékpárklubtól (ADFC). A felminősítés persze nem csak a remek infrastruktúrának szól, hanem annak, is hogy csodálatos útvonalon kanyarog az aszfaltcsík.

Lake Neusiedl in Podersdorf Fotó:Bigstock

„Az út vadregényes tájakon át vezet a nádrengeteg mentén, csodás kilátást kínálva a tóra, idilli szőlőskertek, nedves rétek és sós tavak sokasága között. A tó megkerülésére vállalkozókat számtalan panzió és szálloda várja, így a kirándulás kellemes hétvégi programmá bővíthető. Az utat akár le is rövidíthetjük és Illmitzből átkelhetünk a tavon hajóval Mörbisch am See-be, így az útvonal igazán családbarát.” – írja burgenlandi turisztikai hivatal. Az utazást azért nem árt alaposan megszervezni: ha nem foglalunk időben szállást, akkor a szabad ég alatt éjszakázhatunk vagy csak drágán jutunk szobához. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy vonattal nem minden esetben zökkenőmentes a kerékpárszállítás a Fertő tó közelébe.

Gátra fel! Tisza-tó: 65 kilométer

Az úti beszámolók szinte kivétel nélkül két fő érvet hoznak fel arra, hogy miért kell legalább egyszer a Tisza-tónál bringázni. Az egyik az, hogy könnyű terepen, jobbára végig a gát tetején lehet hajtani, így minden percben látni a vizet, a túra során pedig megannyi perspektívából tárul elénk a tó. A másik érv pedig az, hogy szinte végig biztonságos, autómentes vagy csekély forgalmú utakon vezet a túra – de csak szinte. Mert Poroszló és Tiszafüred között a 33-as útra kell rátérni egy rövidebb szakasz erejéig, ezen az etapon pedig nagy forgalomra, ráadásul sok teherautóra is kell számítani, ami nem veszélytelen. A Tisza-tó menti bringás szakasz egyébként része az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárútnak, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát. A túra során persze érdemes sok helyen megállni, akár egy fürdésre, hallakomára vagy épp a Tisza-tó kalandközpontjaként emlegetett sarudi élményfaluban. Kár lenne kihagyni a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot, amely interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

Gyorsan egy jót tekerni! Velencei-tó: 33 kilométer

A fővárosi bringások számára a Velencei-tó tökéletes választást, ha csak gyorsan kiszakadnának a betonrengetegből: még vonattal is elég szűk egy óra ahhoz, hogy a belvárosból a tóparti bringatúra kezdőpontjáró jussunk. Persze a közelség csak egy a Velencei-tó melletti érvek sokasága közül. Remek utak, jól kiépített kerékpáros infrastruktúra, és a számos természeti érték, kulturális látnivaló miatt is ideális választás a vidék. Ráadásul a 33 kilométeres tókerülés kezdő túrázóknak, ritkán bringázóknak is könnyen teljesíthető feladat. Ha Velencétől észak, vagyis az M7-es autópálya felé indulunk, akkor rögtön az út elején érdemes lehet kis kitérőt tenni Nadap felé: néhány éve építettek egy új, különleges kilátót, amelyről az egész tavat és vidékét jól belátni. Ehhez csak úgy két kilométeres kerülőt kell tenni, igaz, emelkedő akad jócskán ezen a szakaszon.

Fotó:Bigstock

Visszatérve az eredeti útvonalhoz, az M7-es sztráda és a tó között tekerhetünk. Ezen a szakaszon a Szúnyog szigethez érdemes betérni – meg egy jó ebédre a csárdába, ahol „már 150 évvel ezelőtt is halászok főzték ott híres halászleveiket.” Ezután a pákozdi arborétum és a doni emlékmű lehet a következő állomás, hogy aztán a tó nyugati végét abszolválva Dinnyés felé vehessük az irányt. Onnan az agárdi, gárdonyi strandok, büfék „tesztelése” után érünk vissza Velencére.

Bereczk Imola