Hazai havas lankák vonzásában

 Mivel Magyarország nem bővelkedik világhírű lejtőkben, aki igazán izgalmas terepre vágyik, többnyire a határon kívül nézelődik. De vétek lenne figyelmen kívül hagyni a hazai lankákat, ahová hétvégén könnyűszerrel kiugorhatunk egy kis gyakorlásra, vagy esetleg akinek először van síléc, snowboard a lábán, kiváló tanulópályára lelhet kis országunkban. Mindenesetre a szánkót se hagyjuk otthon!

Csupán 25 kilométer távolságot kell megtennünk a fővárostól, és máris a Trianon utáni Magyarország első sípályáján, Dobogókőn találjuk magunkat. Mielőtt nekiindulunk azonban, mindenképpen tájékozódjunk a pálya honlapján; a terep nyitva tartása ugyanis teljes mértékben az előzőleg esett hó mennyiségétől függ. A rendelkezésünkre álló lejtők egyikének hossza 860 méter, a másik 1260 méter. A kevésbé gyakorlott síelők inkább a lentebbi, lankás területen gyakoroljanak, a felsőbb részek edzett és bátor sportembereknek valók. Ha úgy alakul, hogy az időjárás kevésbé hideg és havas, akkor is nagyon jól eltölthetjük az időnket a környéken. Erre található többek között a Rám-szakadék, a Thirring-szikla, a Prédikálószék és a Pilis-tető. Az itt elénk táruló panoráma az ország egyik legszebbike.


Dobogókő

Napijegy:
Felnőtt: 3500–4000 Ft
14 éves kor alatt: 2500–3000 Ft

További információ: www.dobogokosi.hu

.

Hol találnánk síterepet, ha nem az ország legmagasabb pontján, a Mátrában? A Kékestető Sícentrum már beindította hóágyúit, hogy minél jobb feltételeket biztosítson vendégeinek. Összesen négy déli, egy oktatói, három északi pálya és természetesen a Snow Park várja a téli sport szerelmeseit. Aki valami extrémebbre vágyik, várja meg, még lemegy a nap, itt ugyanis éjszakai síelésre is lehetőség van. Aki pedig két csúszás között éppen szünetet tart, fizessen be egy motorosszán-túrára, és garantáltan felejthetetlen élményben lesz része! És ha már itt vagyunk, hódítsuk meg a tévétornyot is!


Kékestető Sícentrum

Napijegy:
Felnőtt: 4900 Ft
14 éves kor alatt, 65 éves kor felett: 3900 Ft

További információ: www.kekesteto.hu

.

Nem a Kékestető az egyedüli lehetőség a környéken, Mátraszentistván és Mátraszentlászló között találhatjuk a Síparkot, mely rendkívül nagy forgalmat bonyolított le az előző szezonban is. A kilenc, összesen négy kilométer hosszú, minden síelő igényeit kielégítő pályarendszert folyamatos hóágyúzásokkal teszik kifogástalan minőségűvé. Aki egyszer kipróbálja, garantáltan rabja lesz a Hócsúszda Parknak, ahol kortól függetlenül bárkiből pár másodperc alatt újra kisgyerek lesz. Maradjunk pár csúszás erejéig este is; a kivilágított pályán teljesen más hangulat vár ilyenkor. Az állandó fejlesztéseknek köszönhetően a Sípark az ország egyik legtöbb szolgáltatást nyújtó és legkiválóbb síterepei közé tartozik.


A Mátraszentistván és Mátraszentlászló között található Sípark

Napijegy:
Felnőtt: 4500–5500 Ft
Gyerek: 3500–4500 Ft

További információ: www.sipark.hu

.

Kicsit keletebbre utazva máris a Bánkúti Síklubban találjuk magunkat, ahol a nyolc lesiklópálya a nehézségi skála összes szintjét képviseli a könnyű tanulópályától a közepesen át a nehéz terepig. A snowboard rajongói nemcsak saját szórakozásukra csúszhatnak, de amatőr versenyeken is kipróbálhatják magukat. A szánkózni vágyók és a sífutók külön lejtőn hódolhatnak az élvezeteknek. A sötét leszálltával itt sincs vége a mókának: az esti sízés valóban életre szóló élmény! És ha már erre járunk, ismerjük meg kicsit jobban a környéket!
Egy-egy rövid kirándulás Szilvásváradra, a Szalajka-völgybe vagy Lillafüredre, a Szent István- vagy Anna-barlangba télen is maradandó emlék.


Bánkúti Síklub

Napijegy:
4000 Ft
Esti sízés: 3000 Ft

További információ: www.bankut.hu

.

Aki a Bakonyt részesíti előnyben, vagy éppen Veszprém környékén jár, a Zirci kistérségben, Eplényben egy rendkívül jól felszerelt és karbantartott sípályát talál. A Nordica Síaréna büszkélkedhet az ország leghosszabb, megállás nélkül végigcsúszható útvonalával, ahol 1927 méteren keresztül élvezhetjük a száguldást. A létesítmény tizenhat sí- és négy szánkószakasszal, továbbá szorgos hóágyúkkal várja az erre járókat. Aki extrémebb érzésre vágyik, itt ezt is megkaphatja: Magyarország legnagyobb Freeski és Funparkja áll minden adrenalinfüggő rendelkezésére.


Eplény – Nordica Síaréna

Napijegy:
Felnőtt: 5000–5900 Ft
Gyerek: 3500–4100 Ft

További információ: www.skiarena.hu

.

Visszakanyarodva a főváros irányába, Visegrádnál találjuk a Nagyvillám Sípályát, mely hóágyúzható pályákkal, Snow Parkkal várja vendégeit. Az egyre több zöld utat kapott fejlesztésnek köszönhetően egyre magasabb minőség és egyre több szolgáltatás érhető el Budapesttől csupán néhány kilométerre. Ha megunjuk a csúszást, vár ránk a visegrádi vár, melynek tetejéről varázslatos látványt tár elénk a hófödte Dunakanyar.


Visegrád – Nagyvillám Sípálya

Az árak hamarosan elérhetők a sípálya honlapján!

További információ: www.visegradsipalya.hu

Szöveg: Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "Hazai havas lankák vonzásában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*