Hétvége a Valentin-nap jegyében

Fotó: mtu.gov.hu

Színház, orgonakoncert, emlékest – ezen a hétvégén sem kell unatkoznia annak, aki tartalmas kikapcsolódásra vágyik.

Élő programok

Azt meséld el, Pista! Színház: Örkény István Színház Szerző: Örkény István (az író szavaiból összeállította Bereményi Géza és Mácsai Pál) Rendező: Mácsai Pál Időtartam: Az előadást 2 részben, egy szünettel játsszák, hossza 135 perc Időpont: 2021. február 14. 20:00

“Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?” Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.

Wagner, Wolf, Mahler – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje. A koncert helyszíne: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem Időtartam: kb. 2,5 óra, szünettel. Időpont: 2021. február 13. 19:45. Richard Wagner kora egyik legmegosztóbb személyisége volt, aki két táborba rendezte a zeneszerzőket. A koncerten az őt zenei példaképnek tekintő Gustav Mahler és az egyenesen fanatikus Wagner-párti Hugo Wolf művei kerülnek a német operaszerző előjátékai mellé.

Varnus Xaver orgonahengversenye. Helyszín: Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem február 17. (19:30) Mozart: Kis éji zene
Beethoven: “Sors” szimfónia. Debussy: Holdfény. Queen: The Show Must Go On.

„A legendás orgonavirtuóz, Varnus Xaver egyaránt képes megtölteni monumentális katedrálisokat és hatalmas koncerttermeket. Korábban az orgona Glenn Gouldjaként jellemezték. A 21. század orgonazenéjének egyik legmeghatározóbb alakja.” MARK WIGMORE, Kanada klasszikus zenei rádiója, a New Classical FM szerkesztő-műsorvezetője nyilatkozta 2019. november 19-i adásban.

Felvételről sugárzott programok

Valentin nap Csemer Boglárka Boggieval. Az együttes neve: Boggie. A koncert helyszíne: Pannónia Stúdió. Időtartam: 70 perc. Időpont: 2021. február 14. 19:00. Csemer Boglárka ‘Boggie’ gimnazista kora óta a francia sanzonok megszállottja. Február 14-én este a műfaj szerelmeseit várja sok szeretettel a képernyő elé, hogy olyan köntösben hallhassák ezeket a rég elfeledett örökzöldeket, amilyenben ma már csak ritkán lehet. Antal Gábor kiváló jazz zongorista kíséri zongorán.

Börcsök Enikő emlékére – Kvartett című előadás – az eSzínház és a Vígszínház közös megemlékezése. Színház: Vígszínház – Pesti Színház. Szerző: Spiró György Rendező: Marton László. Időtartam: 110 perc. Időpont: 2021. február 11-12-13. 19:00.

A Kvartett panelházaspárjának rutinos mindennapjait különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő, az Öreg mentette meg az életét ’56-ban, hisz ő figyelmeztette a forradalmat követő számonkérésekre. A váratlan Vendég sok évtized múltán sem feledi az Öreg jóságát, s most drága ajándékokkal szeretné meghálálni az egykori segítséget. Csakhogy a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi a Vendéget, és kitessékeli. Egyszerre szívbemarkoló, szánalmas és groteszk beszélgetésnek leszünk tanúi – amikor a Vendég próbálja meggyőzni az Öreget a napnál is világosabb igazságról, amelyet az valamiért nem hajlandó meghallgatni, még kevésbé megérteni…

Végre egy kis csönd. Színház: Katona József Színház. Szerző: Garaczi László. Rendező: Máté Gábor. Időtartam: 1 óra 15 perc, szünet nélkül (+ beszélgetés az alkotókkal kb. 60 perc). Időpont: 2021. február 12. 19:00

A pillanat, amikor még elkaphatnád az asztalról levert poharat. Figyeled mozdulatlan zuhanását. Most hagyja el a kritikus pontot. Önálló pályára áll, kikerül a szándékok és lehetőségek köréből. Percek, napok, évmilliók. Közeledés és soha meg nem érkezés. Végre egy kis csönd. Látok egy párt, két szerelmes embert, ahogy egy város fölött lebegnek. Ez a város a szépségéről volt híres, és most romokban áll. (Garaczi László)

Könyvajándéknap. Február 13-ig tart a Könyvajándék gyűjtése a Virányosi Közösségi Házban. A Nemzetközi Könyvajándéknapra készülve gyerekkönyveket gyűjtenek, amelyeket a határon túl élő magyar gyerekeknek és családoknak juttat el a Nemzetsrtatégiai Kutatóintézet. Az ajándéknap célja, hogy kapjon ezen a napon minden gyerek egy könyvet ajándékba! Február 14-én pedig szóljon a nap a gyerekek és könyvek barátságáról.