Gyöngyös – Mátra, magasan a legjobb

A csend és a jó levegő, maga a Mátra, de annál sokkal több! Az év minden szakában érdekes és izgalmas attrakciók várják a vendégeket, akár extrém sportokról, akár természetjárásról vagy kulturális kalandozásról, esetleg borokról és gasztronómiai barangolásról van szó.

Sokan a Mátrába tartva, csak átutaznak Gyöngyösön, így kihagyva sok különleges és történelmi látnivalót. A Fő téren, a Szent Korona Házban található a Szent Bertalan-templom Kincstára, amely Magyarország egyik legjelentősebb egyházi gyűjteménye. A barokk épületben három alkalommal őrizték a koronát. Az impozáns Szent Bertalan-templom déli tornyában látványlift és kilátó épült, ahonnan elénk tárul a torony belseje, és a zsalus ablakokon keresztül a város és a Mátra látképe.

Innen pár perc sétára található a városi könyvtár Hermann Lipót-kiállítása és a Huszár Lajos Éremtár. A hangulatos belvárosban több különleges étterem, kávézó, cukrászda található. Megújult a borok háza, heti rendszerességgel borkóstolók, borsuli, és más izgalmas rendezvények várják az érdeklődőket. A Fő téren rendeznek meg több országosan is ismert fesztivált és tematikus rendezvényt. A Barátok terén áll a ferences plébániatemplom és kolostor impozáns épületegyüttese. Itt található a Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlékkönyvtára, az ország legrégebbi ferences kolostori könyvtára.

A klasszicista stílusban épült Orczy-kastély kőoroszlánjai már a 19. századtól őrzik a parkba vezető utat. Az utcai vaskerítést a napóleoni háborúkban zsákmányolt puskacsövekből rakták össze. Az épület 1957 óta a Mátra Múzeumnak ad otthont, ami Magyarország egyik legnagyobb természettudományi gyűjteményével rendelkezik. A Természettudományi Pavilont Európa Nostra Díjjal jutalmazták. A Mátra Múzeumban látható az ország egyetlen megmaradt mamutcsontváza.

Gyerekeknek kihagyhatatlan program a város határában lévő kisállatkert, valamint az Orczy-kastély mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre érve meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt. Ha a másik szárnyon, a Szalajka-ház felé indulunk el, onnan kedvünkre túrázhatunk a Mátra erdeiben.

Gyöngyöst hátrahagyva, ha a Mátra felé vesszük az irányt, akkor jól tesszük, ha még Mátrafüred előtt letérünk a farkasmályi pincékhez. Ott ugyanis remek mátrai borok és vendégszerető borosgazdák várnak minden szomjas turistát. Az elsősorban „fehérboros” borvidék friss, illatos, gyümölcsös borairól híres, emellett azonban a kékszőlő fajták is egyre dominánsabban megjelennek: kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt és a cabernet franc. A borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év minden napján.

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: jelenleg több mint 600 kilométer hosszú turistaút-hálózat vezeti a kirándulókat. Az utak, jelzések és erdei létesítmények karbantartása folyamatos, sőt a modern kori igényekhez igazodva már működik egy – a www.gyongyos-matra.hu oldalról elérhető – online túrakereső is, amely segítségével mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes utat. Nyári forróságban igazi felüdülés az árnyat adó erdőben kirándulni. A túrák kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol többek közt vezetett segway-, mountaincart- vagy épp monsterroller-túrákra lehet jelentkezni. Az igénybe vehető több mint 300 program remekül ötvözi a high-tech extrém, ugyanakkor környezettudatos sportolási lehetőségeket és kínálnak tartalmas szórakozást az év minden napján a Mátrában.

Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Sástóról a Mátra legújabb attrakciójával, a közel 500 m hosszú libegővel 7 perc alatt tehetünk egy lélegzetelállító „repülést” az Oxygen Adrenalin Parkban, ahol nyári bobpályán, függőhídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók.

A 24-es úton továbbhaladva a Mátra parádi oldalára szintén sok látnivaló hívogatja a kirándulni vágyókat. A parádsasvári Kristálymúzeum az egykori üveggyár emlékeit mutatja be, de az üvegmanufaktúrában ki is próbálhatjuk az üvegfúvást magunk is. Parádon a Cifra istállóban ma gyönyörű lovak mellett kocsimúzeum és a lovaskocsi-gyártás történetét bemutató kiállítás található. Parádfürdőn – az Ilona-völgyi tanösvény nyújt élményteli kirándulást, mely során megkóstolhatjuk a csevicék egyikét.

A Mátra várakkal is büszkélkedhet. Sirok legnagyobb attrakciója a vár, amely hazánk egyetlen barlangvára, a panoráma pedig lenyűgöző a várból. Kisnánán úticélja legyen a nemrégiben megújult lovagvár, ahol 3D-s vártörténeti film eleveníti meg a történelmet. A vár bejáratánál a kisnánai tájház várja a múlt iránt érdeklődőket. Ha Pásztó felől érkezünk a Mátrába, a Tar falu közelében lévő emlékparkban kézzelfoghatóvá válik a buddhista eszme, légkör és nyugalom. A parkban Kőrösi Csoma Sándor emlékére kegyeleti emlékmű és múzeum található, amelyet a Dalai Láma szentelt fel.

Merészkedjen feljebb, és ismerje meg Mátraszentimre és környékének, a Felső-Mátrának szlovák gasztronómiai hagyományait! A szlovák nemzetiség ételei a magyar konyhát is gazdagítják, igen kedvelt nálunk is a sztrapacska. A sztrapacskáról azt tartották, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. Megmelegítve, ropogósra sütve még a frissen készültnél is jobb. A galyatetői Péter-hegyese kilátóból pazar mátrai kilátás tárul elénk.

Mátrai körútjának csúcspontja mi más lehet, mint hazánk legmagasabb pontja, Kékestető. Itt gyönyörű panoráma tárul elénk, és kiváló helyszín, hogy kiszellőztessük a fejünket. Innen már csak lefelé vezet az út. Hazafelé ejtse útba a Jesse oltárról híres Gyöngyöspatát, itt találhatja a Jézus családfáját ábrázoló barokk főoltárt. A gyöngyösoroszi Ásványok Házban megcsodálhatjuk a Mátra legszebb ásványait, de akár igazi felfedezők is lehetünk a népszerű ásványgyűjtő túrákon.

Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, legyen szó magánszállásról vagy akár négycsillagos szállodáról. Az aktív programokban megfáradt kirándulók kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket.

Bármikor érdemes útra kelni, hiszen a Mátra, élmény minden évszakban!

További programok, információk találhatóak a térségről a www.gyongyos-matra.hu honlapon. Ugyanitt szálláshelyekről, éttermekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Programok:

  • Augusztus 14-15. Sástó, Mátrai betyárságok: A betyárvilág hagyományai, szokásai elevenednek meg.  A rendezvény  a jó mátrai borok és a méltán híres helyi gasztronómiai értékek köré szerveződik.  Emellett zene és betyárosan jó hangulat vár minden résztvevőt.
  • Augusztus 20. Gyöngyös, Fő tér. Magyarország nemzeti ünnepén kenyérszenteléssel, szentmisével, színházi előadással, utcabállal, Király Linda és Király Viktor koncertjével várják az érdeklődőket. Ezen a napon Várallyay Róbert koncertezik a ferences templomban.
  • Szeptember 2. Gyöngyös – Kékestető: Tour de Hongrie 2020, országúti kerékpárverseny utolsó állomása. A World Tour csapatokkat felvonultató mezőny áthalad Gyöngyösön, Mátrafüreden, Mátraházán. A befutó és az 5 napos rendezvény eredményhirdetése Kékestetőn lesz.
  • Szeptember 11-13. Gyöngyös, Fő tér. Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál A háromnapos rendezvényen lesz kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, főzőverseny, utcabál és koncertek. Fellépnek: TNT, Hooligans, Rico & Miss Mood, ByeAlex
  • November 29. – december 20. Gyöngyösi Advent. Gyöngyös Fő tere egy hónapra ismét ünnepi díszbe öltözik. Népi és iparművészeti kézműves termékek vására, kistermelői vásár, finom ételek és forró italok, hangulatos adventi programok, továbbá mézeskalácsfalu várja az érdeklődőket.