Hó! Hahó! Síeljünk itthon!

Ez az összeállítás a síelés hazai szerelmeseinek készült. Azért csak a hazai lehetőségeket soroljuk fel, mert idén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt csak korlátozottan lehet igénybe venni a külföldi sípályákat.

Noha itthon általában ritkán és kevés hó esik, Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke a hóágyúzásra utalva arra hívta fel a figyelmet: „A magyar sípályákat viszonylag könnyen be lehet havazni a Kárpát-medencére jellemző hidegpárna-jelenség miatt.” A sieljitthon.hu oldalon pedig részletes információkat lehet kapni az aktuális helyzetről.

A nagyvillámi sípálya üzemeltetője, Gutbrod Rezső üzemeltetője január 22-én azt írta: „Jól tartják magukat hóágyús pályáink, megnyitjuk a 2/A-t is félútig! Pályáink vastagon hóágyúzottak, ez látszik is kamera képeinken, a felvonók nyomvonalában összelapátoltuk a havat a nyomvonalra, ami barnaság látszik, az nem a pályák része. Egyedül a 3/A pálya alsó részén, vannak hiányok, ott hószőnyeget készítettünk a becsúszáshoz, valamint a 2/A pálya felső fele nincsen behavazva.”

Csodás szezonkezdet Mátraszentistvánban – nem csoda, hogy erről így írt a magyar sajtó, hiszen, Erbeszkorn Tamás Sípark.hu-s bejegyzéséből megtudhattuk: „Az Aktív Magyarország program részeként, 25 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 100 millió forint értékű beruházás keretében valósultak meg idén a hóágyúrendszerhez kapcsolódó fejlesztéseink. A síszezon hóbiztonságának növelése érdekében idén további négy új energiatakarékos, automatizált ventilátoros hóágyú, valamint egy lándzsás hóágyú is érkezett hozzánk.”

Többek között arról is beszámolt, hogy a Mátraszentistváni buszfordulóban az elsősegélynyújtó-hely roskadozó tetőszerkezetét elbontották, helyére a többi Sípark épülettel harmonizáló, új fedélszék épült. Az épület homlokzatát kihasználva, a faluvég egy hangulatos kivilágított turisztikai óriásplakátot is kapott.
A Panorámalift mellett a hegytetőn pótolták a tönkrement és elbontott biztonsági karámkerítést. Ez a karám úgy készült, hogy a hegytetőn a szelet is jobban megfogja. Ide szintén turisztikai és egyéb információs táblák kerültek ki.

Az eplényi Intersport Síarénában üzemel az A1-es, A7-es, Q3-as, T1-es, T3-as pálya, a síiskola és a kölcsönző. Ezzel együtt az üzemeltetők arra kérnek mindenkit, hogy mielőtt útnak indulnának, nézzék meg a webkamerát, a síterep hivatalos weboldalát, a síterep fórumát! (https://sielok.hu/holap/epleny/) A teljesen kezdő pályáktól, a haladóknak való területeken keresztül egészen a kifejezetten meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer. A kezdők számára ideális a 2017/18-as szezonban meghosszabbított A7-es pálya, mely teljesen kezdőbarát, kék jelölésű 1000 méter hosszú pálya, de a gyakorlott sízők is megtalálják a kedvükre valót a piros és fekete jelölésű pályák között.

Archív fotó

Az Eplényben üzemelő nyolc sílift között találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját, és a 2017/18-as szezonra elkészült egy második kétüléses lift is. Ezen kívül sí- és snowboardiskola várja azokat, akik meg szeretnének tanulni síelni vagy snowboardozni, és a kölcsönzőben sí és snowboard felszereléseket is bérelhetnek. Eplény a Bakony déli részén – Budapesttől csupán 120 kilométerre -, Veszprém és Zirc között félúton található, jól karbantartott műúton érhető el. Eplény külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig, ahol az Intersport Síaréna nevű megújult sípályarendszer található. Gyalogtúrázók a piros túraútvonalon juthatnak el a pályákig.

A Miskolc környékén lakók örülhetnek, mert Sátoraljaújhelyen is gyártják a havat, már megnyitott a 2. számú sípálya is. A tányéros POMA felvonó a leggyorsabb lift a hegyen. A mellette lévő 2. számú sípálya teljes hosszában, azonban még nem teljes szélességében használható lesz. A hosszan tartó hidegnek, illetve a hóágyúzásnak köszönhetően lassan teljes üzemmódba kapcsolhat a Zemplén Kalandparkban lévő, a Magas-hegyen üzemelő síterep. Sátoraljaújhelynek az országon belül a legkeletebbre fekvő sípályái vannak, egyúttal az országon belül az egyik leghidegebb hegyvidéknek számít. A elmúlt években megvalósult technikai fejlesztéseknek köszönhetően itt is egyre nagyobb a síélet. Szlovákia felől is egyre több síturista érezik, mivel a határ közelében két kisebb szlovákiai sípálya végleg bezárt.

Kékestetőn szintén elkezdtek hóágyúzni és a természet is besegített a hóellátásba, itt a jelentős turistaforgalom és a gyártott hó letaposása hátráltatta a sípálya megnyitását. A déli 2-es és az oktató 1-es pálya megnyílt. (https://kekesteto.hu/sieles/)

Bánkút, hazánk egyik legjelentősebb síközpontja szép környezetben, a Bükk szívében található. A 3.3 kilométeres hosszúságú pályarendszert egy oktató, két kék, három piros, valamint két fekete kategóriás pálya alkotja, így a kezdőtől a haladóig mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő terepet. A leghosszabb, 1300 méteres pálya kék besorolású, a szánkózók pedig elkülönített szánkópályát használhatnak. A hét lesiklópályát négy húzó és három toló karos sífelvonó szolgálja ki. A pálya minőségét hótaposó gépek segítségével garantálják. Mivel hóágyú nincs, így akkor síelhető a pálya, ha esett a hó. Nemcsak télen, hanem az idény előtt is vállalnak oktatást a műanyag pályán.

Bódi Ágnes