Hogyan használhatjuk majd mobilunkat, táblagépünket a repülőkön?

E módosítás értelmében az okostelefonokat, táblagépeket és e-könyvolvasókat jelátvitel nélküli üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt bekapcsolva tarthatja az utazó, a gurulást, a felszállást és a leszállást is beleértve. Eddig guruláskor, felszálláskor és landoláskor minden személyes használatú elektronikus eszközt teljesen ki kellett kapcsolni.

Emellett Siim Kallas közlekedéspolitikai EU-biztos felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsa fel a jelátviteli üzemmódban működtetett elektronikus eszközök fedélzeti használatának biztonsági felülvizsgálatát – tudósított az MTI. Brüsszel azt szeretné, ha 2014 elején új iránymutatást lehetne közzétenni e vonatkozásban is.
– Az általam kért felülvizsgálat elvei egyértelműek. Ha az említett használat nem biztonságos, akkor nem lehet megengedni, ha igen, akkor a szabályszerű használatnak nincs akadálya – fogalmazott Kallas, aki szerint megfelelő időt kell hagyni annak megvizsgálására, hogyan lehet a fedélzeten tartózkodva a hálózathoz csatlakozni.

A hálózathoz való csatlakozásra egyelőre csak a kifejezetten erre a célra szolgáló rendszerrel ellátott légi járműveken – és ott is csak utazómagasságban – van lehetőség. Ilyenkor az utas nem a földi hálózathoz, hanem a biztonsági szempontból hitelesített fedélzeti rendszerhez csatlakozik. Jelenleg csak kevés ilyen felszereltségű repülőgép van, de számuk a következő években várhatóan növekedni fog.

Legyél az első hozzászóló "Hogyan használhatjuk majd mobilunkat, táblagépünket a repülőkön?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*