Hóhelyzet Európában

 Ausztria

Szerencsénkre a legnagyobb havazás a Keleti-Alpok területén volt, emiatt nem kell messzire mennünk, ha csak egy hosszú hétvégére szeretnénk átadni magunkat a síelés örömeinek. A pályák állapota itt tökéletesen megfelelő, a legtöbb helyen friss hó fedi a őket, az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően pedig nem is olvad el. A magasabban fekvő Obertauernben (180/220 cm) 15 cm friss hó van mindenhol, és további havazás várható. A lejjebb fekvő Kitzbühelben (40/135 cm) is mind az 52 lift üzemel, a hőmérséklet itt is 0 C alatt mozog és porhó van minden pályán.


Berg im Drautal, Karintia

Franciaország

Franciaország sem szűkölködik hóban, szinte minden síparadicsom kifogástalanul üzemel, La Clusaz-ban (85/300cm) található jelenleg az egyik legnagyobb hótakaró. Nem meglepő módon Európa legmagasabban fekvő pályáinak otthona, Val Thorens (150/250cm) is csúcsformában van, ahogy a délebbre fekvő Risoul (60/145cm) is.


Les Saisies – fotó: www.lesaisies.com

Olaszország

Olaszország számára eddig nem alakult túl fényesen az idei szezon, azonban ez most változni látszik; a kelet-olasz sípályák újra gőzerővel üzemelnek, különösen a Dolomitok, ahol kiváló minőségű porhó van a jelentések szerint (Cortina (40/130cm) ). A nyugati régiókban, Sauze d’Oulx-ban (60/120cm) az utóbbi időkben nem volt számottevő havazás, azonban a pályákkitűnő állapotban vannak, köszönhetően a tartósan alacsony hőmérsékletnek.


Champoluc, Monterosa régió – fotó: www.regione.vda.it

Svájc

A hó állapota teljes Svájc területén tökéletes a hideg, alkalmi hózáporoknak. Andermatt (85/380cm) rendelkezik a legnagyobb vastagságú hóréteggel az Alpokban, ugyanakkor az alacsonyabban fekvő területeken, mint például Villars (50/170cm) is kiválóan alkalmas a síelésre. Egyedül a dél-keleti régiók vannak kicsivel az elvárt hóréteg alatt, de a sí-lejtők, például Lenzerheide-ben (52/80cm) a tartós hideg miatt továbbra is alkalmasak a közkedvelt téli sport űzésére.

Európa további területei:

Az utóbbi napok heves havazásai hamar átalakították a Pireneusok helyzetét, így Soldeuból (85/140cm) már mély, porhóról adhattak jelentést az utóbbi napokban, melyet a következő napokban az előrejelzések szerint még több követ. Nincs új hó továbbra sem a norvégiai Hemsedalban (65/85cm), ahol ennek ellenére a pályák állapota még kifogástalan, de a nagyon alacsony hőmérséklet (-14 C) már problémát jelenthet. Bulgáriában minden nagy sí régió jó állapotokról adott jelentést, a legvastagabb hótakaró Pamporovóban (80/180cm) található.

Legyél az első hozzászóló "Hóhelyzet Európában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*