“Hommage à Beethoven” – különleges program a bécsi Zene Házában

2020. szeptember 11. és 2021. március 21. között tekinthetik meg az érdeklődők a magyar képzőművész, Barabás Márton kiállítását a bécsi Zene Házában. A “Hommage à Beethoven” című tárlat a zeneszerző születésének 250. évfordulója előtt tiszteleg.

Barabás Márton és művei © Barabás Márton

2020 Ludwig van Beethoven 250. születésnapjának éve, rengeteg programot szerveznek világszerte ennek alkalmából. A bécsi Zene Háza sem kivétel ez alól, berendeztek például egy egész “Beethoven szobát”, amelyet az Osztrák Nemzeti Könyvtárból kölcsönzött értékes tárgyakkal is kibővítettek. Barabás Márton “Hommage à Beethoven” vagyis “Hódolat Beethoven előtt” című kiállítása is ezt a témát dolgozza fel, csak egy kicsit másképpen.

A Munkácsy Mihály-díjas képzőművésznek, aki hosszú évek óta a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára és a Magyar Művészeti Akadémia tagja, már nem ez az első kiállítása a Zene Házában. Barabás, aki szobrász és festő is egyben, Beethoven zenéjének költőiségét kívánta vizuálisan ábrázolni, a zeneszerző zongoraművei alapján. A művész egyedi módon, többek között könyvekből és kidobott zongorákból készít új szobrokat és színes figurákat, melyek a látás és hallás határait feszegetik. A Zene Házában most szobrokat, könyvekből készült műtárgyakat, festett zongorafedeleket és egy installációt mutat be, amelyhez olyan zongorákból származó réz és ón betéteket használt, melyek készítői a 19. és 20. század fordulóján többnyire Bécsben tevékenykedtek. A kiállítás, ami az épület belső udvarában kapott helyet, szeptember 11-től 2021. március 21-ig tart és ingyenesen látogatható.