Stílusos luxus a bécsi Ringen: The Ritz-Carlton Vienna

A bécsi Ritz-Carltonba lépve azzal az emberarcú, funkcionális luxussal találkozunk, amelyben fesztelenül jól érezhetjük magunkat; Copyright 2013 Matthew ShawA bécsi Ritz-Carltonba lépve azzal az emberarcú, funkcionális luxussal találkozunk, amelyben fesztelenül jól érezhetjük magunkat; Copyright 2013 Matthew Shaw

Sokan, sokfélét gondolnak a gazdagságról, a fényűzésről, a luxusról. Amivel lehet elegánsan is élni. Pontosan úgy, ahogy a luxushotelek körében is topkategóriás The Ritz-Carltonban tapasztaltuk, Bécsben.

Igaz a luxusról vallott elképzelések különbözőek, de ott, ahol a jólétnek évszázados tradíciói vannak, jól tudják, hogy az utazások során második otthonul szolgáló szállodában sem kell mindennek aranyból lennie ahhoz, hogy kiérződjön a csúcskategóriás elegancia. A bécsi Ritz-Carlton épületébe lépve azzal az emberarcú, funkcionális luxussal találkozunk, amelyben fesztelenül jól érezhetjük magunkat, miközben bármerre nézünk, mindenütt érződik a magas minőség, az elegancia és a diszkrét odafigyelés.

Ahhoz, hogy mindezt jobban át tudjuk élni, érdemes egy kis időutazást tenni. Egészen a XIX. század második feléig, amikor a kontinens akkori harmadik legnagyobb államának császáraként Ferenc József úgy döntött, uralkodói ambícióihoz méltóvá teszi az osztrák fővárost. „Ez az én akaratom…” – mondta a fiatal császár, és a városfal lebontása után megszületett a mára az UNESCO kulturális világörökség részévé vált történelmi városközpont és az azt körülölelő fényűző körút, a Ringstrasse. Ahol sorban emelkedtek a kor legnevesebb építészei által megálmodott, összefoglalóan „Ringstrassen” stílusú, méltóságteljes paloták. Amelyek közül ma egyszerre négy, egymáshoz kapcsolódó palotát egyesít a bécsi Ritz-Carlton historikus stílusokat ötvöző épülete.

Image by Matthew Shaw Photography

Fotó: Matthew Shaw Photography

Amelynek Schubertring 5. szám alatti része, a visszafogottan elegáns hallal, az 1866-ban klasszicista stílusban emelt egykori Adels Casino épülete. A másik, Schubertring 7. alatti szárnya az 1865-ben épült, Anton Ölzelt építész által családjának tervezett, román historikus stílusú Palais Ölzeltet idézi.

Facial Treatment_Tina Herzl (25)

Az épületegyüttes hátsó felén a Beethovenplatz 2. alatti szárny a neves építész, Friedrich Schachner tervei alapján, historikus stílusban épült 1869-ben, a Borkenstein családnak. A negyedik szárny, a 3.-as szám alatti pedig az 1869–71 között emelt, olasz reneszánsz stílusú Palais Gutmann, amelynek névadója az osztrák–magyar monarchia legnagyobb szénbányáinak tulajdonosa volt. Ezért is természetes, hogy az épület fényűző lépcsőházának plafonját olyan betétek és freskó díszíti, amivel a világ más táján a múzeumban büszkélkednének.

Facial Treatment_Tina Herzl (19)

A különleges épületegyüttes modern stílusú, elegánsan fényűző, a Ring hangulatát visszatükröző belső megjelenése sem hétköznapi. A lobbyfából készült betétjei és csillárja a körúti fák hangulatát tükrözik vissza, miközben a lovakat ábrázoló festmények a császárváros életéhez a Spanyol Lovasiskola és a fiákerek révén is hozzátartozó lovas kultúrát elevenítik meg.

A Melounge Lobby Lounge mennyezetét díszítő aranyfestés pedig – amelynek értéke 30 000 euróra tehető – az épület legutolsó tulajdonosának számító bank által sugárzott biztonságot, gazdagságot kelti életre.

A bécsi Ritz-Carltonba lépve hamar otthon érezhetjük magunkat. És nem csak azért, mert a személyzet tagjai közül többen is beszélnek magyarul, hanem azért is, mert a fogadtatás amúgy is professzionálisan szívélyes. A kényeztető luxust ígérő legkisebb szoba is 51,5 négyzetméteres, míg a lakosztályok már 59,9, a legnagyobb lakosztály pedig 261,5 négyzetméteres. És ha már a lenyűgöző méreteknél tartunk, a hotel tökéletes felszereltségű fitneszterme melletti, 18 méter hosszú fedett uszoda egész Bécsben a legnagyobbnak számít a maga kategóriájában. Itt vár minket a The Ritz-Carlton Spa, amelynek egyik legkülönlegesebb kezelését a legendás császárnő, Sisi inspirálta.

page1

A kényeztetés további lépcsőfoka a 7. emeleti klubszinten zajló privát check-in. Miközben a Club Lounge-ba a magasabb kategóriájú lakosztályok vendégei automatikus belépést kapnak, ez a luxus a többi vendégnek is opcionálisan választható. A hatalmas, luxusnappali hangulatát idéző lounge eleganciája önmagában még nem is számít különlegességnek ebben a kategóriában.

page3

De az már igen, hogy még a luxusszállodák körében is ritkaságszámba menő módon reggeltől egész késő estig hideg és meleg ínyencségekből – köztük a legendás bécsi almás rétesből vaníliaszósszal – és hozzá a hatalmas, üdítő és alkoholtartalmú italválasztékból emelhetjük le azt, amit szeretnénk. És ha már második otthonként aposztrofáljuk a hotelt, a házban természetesen a legfinomabb falatokat is megtaláljuk. Nemcsak a bőséges és házias reggelinél, hanem később is, amikor a trendi DSTRIKT Steakhouse-ban az osztrák farmokról származó, különleges minőségű húsok és zöldségköretek mellé a legmagasabb minőséget képviselő osztrák pincészetek boraiból is választhatunk. Mindezt egy olyan különleges atmoszférában és professzionális kiszolgálás mellett, amikor a csak szuperlatívuszokkal leírható minőség ismét a szolid eleganciával társul. Az estét megkoronázva azzal a mennyei sajttortával, amelynek belseje úgy olvad a szánkban, ahogyan eddig még sehogy máshol a világban.

page2

Ha pedig egy ilyen felejthetetlen estén még nem jön álom a szemünkbe, érdemes betérni a kényelmes, mélybordó bőrfoteljeivel a brit klubok hangulatát a klasszikus bárok világával elegyítő D-Barba, vagy a szálloda tetejéig, a 8. emeletig liftezve az Atmosphere Rooftop bárba. Ahol a friss levegőn, egy pohár pezsgő mellől csodálhatjuk a közeli Stephansdomra és a bécsi belvárosra nyíló kilátást.

Fotó: Matthew Shaw Photography

Reggel pedig kiélvezhetjük a szálloda kiváló fekvéséből adódó előnyöket. Például azt, hogy az ilyenkor új funkciót kapott tetőtéri bárban jógázunk, vagy a szomszédos Stadtparkban futunk, netán sétálunk egyet a friss levegőn.

Facial Treatment_Tina Herzl (33)

Majd a reggeli után következhet a mindössze pár percnyi sétára lévő látnivalók, az operaház, a Hofburg és a Stephansdom felfedezése és a nézelődés, vagy a Kärntner Strasse, azzal a kellemes tudattal, hogy a Ritz Carltonban igazán királyi helyünk van a császárvárosban.

Téli mesevilág

A bécsi Ritz-Carlton különleges – a város jobb éttermeivel azonos árszínvonalú – gasztronómiai kínálatát nemcsak a szálloda vendégeként, hanem az utcáról betérve is kiélvezhetjük. Decembertől pedig azért is érdemes felkeresni a hotel tetőteraszát, mert akkor már a mini adventi vásár hangulatával idézhetjük meg a karácsonyt.

Érsek M. Zoltán

 

 

 

 

 

Legyél az első hozzászóló "Stílusos luxus a bécsi Ringen: The Ritz-Carlton Vienna" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*