Horvát elismerés: újra Magyarországra került az Aranytoll

Szántó Zoltán és Herceg Ivana

A spliti Meštrović Galéria gyönyörű környezetében a Horvát Idegenforgalmi Közösség 18. alkalommal adta át a rangos „Aranytoll”-díjakat újságíróknak, bloggereknek és influencereknek a Horvátországot, mint turisztikai célpontot méltató legjobb megjelent sajtóanyagokért. A díjátadón 14 ország 17 külföldi újságírója vett részt. Magyar siker is született.

A legjelentősebb Aranytoll-díj a Grand Prix, amelyet három kategóriában osztanak ki: a legjobb nyomtatott vagy online médiában készült riportért, a legjobb rádiós vagy televíziós riportért, valamint a legjobb blog- vagy közösségimédia-bejegyzésért.

A legjobb riportért járó Grand Prix idei díjazottja Szántó Zoltán magyar újságíró, kinek beszámolója a Split-Dalmácia megyében tett látogatást tárja az olvasók elé, csodás leírásokkal és személyes élményekkel Splitről, Bračról, Klisről és látnivalóikról. A cikk a Turizmus folyóirat nyomtatott és online kiadásában jelent meg. Szántó Zoltán hosszú ideje szerkesztő és újságíró, aki rendszeresen publikálja a turizmussal kapcsolatos híreket.

Az olasz Valeria Cagnoni és Ernaldo Emerson Gattafoni nyerte a legjobb tévériportnak járó Grand Prix-t. Ők a szerzői a Horvátországról szóló, 40 perces különleges riportnak, amelyet a TV RAI 1 sugározott a díjnyertes televíziós utazási műsor, a Dreams Road részeként, amely az elmúlt 20 év egyik legfontosabb és legsikeresebb utazással és turizmussal foglalkozó televíziós sorozat a Olaszországban.

A legjobb utazási blogért vagy közösségi médiában közzétett bejegyzésért járó Grand Prix nyertese Antje-Katrin Schaniel, egy svájci influencer, a Senza Camedi Instagram-profil működtetője, aki a különféle kultúrák legszebb helyeire és legjobb ételeire szakosodott. Horvátországi tartózkodása során Antje ellátogatott Abbáziába, Krkre, Rabra, Lošinjba és Cresre.

A díjazottak

„Az elmúlt két év nagy kihívást jelentett mindannyiunk számára. Horvátország azonban minden nehézség ellenére megmutatta erejét, és a legjobb turisztikai eredményt érte el a Földközi-tengeri régióban. Ez azt jelenti, hogy Horvátországnak nagyon pozitív imázsa van az idegenforgalmi piacon, ami többek között számos, hazánkban járt újságíró, blogger és influencer kedves szavának, ajánlásának és benyomásának az eredménye. A díjak odaítélésével szeretnénk megköszönni Horvátország népszerűsítéséhez nyújtott kivételes hozzájárulásukat és egyben kifejezzük tiszteletünket munkájuk, hivatásuk és az őket kísérő hűséges közönségük iránt” – mondta el Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

10 magyar újságíró kapott eddig Aranytoll-díjat, de ez az első alkalom, hogy a Grand Prix magyar újságíróhoz került. Az Aranytoll-díj nyertesei között volt például Lendvai Béla és Pásztor Zoltán, és reméljük, hogy a jövőben még többen is lesznek. Szántó Zoltán a díjnyertes cikkéért egy plakettet és brači kőből készült szobrocskát kapott, amelyet kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített Dina Jakšić dizájner és képzőművész.