“Horvátországba szabad a belépés”

A magyar kormány döntése alapján a Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik – ez azt jelenti, hogy a Horvátországba szabad a belépés és a Horvátországból való visszatéréskor a magyaroknak nem kell 14 napos karanténba vonulniuk és nincs szükség negatív Covid 19 tesztre. A két ország határa tehát korlátozások nélkül átjárható! – írta közleményében a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A regisztrált esetszám elmúlt napokban tapasztalt enyhe növekedése ellenére Horvátország továbbra is az egyik legkedvezőbb járványügyi helyzettel rendelkező mediterrán ország. Horvátországban jelenleg a két nagyobb gócpont Zágráb és Szlavónia, míg a tengerparton csupán elenyésző számú fertőzést regisztráltak. Július 13-tól Horvátországban kötelező a maszk viselése a tömegközlekedésben és az üzletekben. Nem kötelező viszont a maszk viselése a vendéglátóhelyeken, a strandokon, a szálláshelyeken, illetve a szabadidős tevékenységek során.

A július 1-10-ig terjedő időszakban eddig közel 600 ezer turista járt Horvátországban (ez az előző év azonos időszakában elért turistaforgalom 46 százaléka), a vendégéjszakák száma 4,4 millió volt (ez az előző év azonos időszakában realizált vendégéjszakák 53 százaléka). A magyar turisták idén eddig 56 ezer fővel és 269 ezer vendégéjszakával képviseltették magukat Horvátországban, ami a vendégszám tekintetében 70% -kal, a vendégéjszakák tekintetében pedig 67% -kal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A magyar turisták legnépszerűbb nyaralóhelyei: Vir-sziget, Rovinj, Rab-sziget, Crikvenica, Rab város, Krk és Abbázia.

Végvári Attila turisztikai szakember Vir szigetéről arra buzdítja a magyarokat, hogy idén is látogassanak el Virre, ahol eddig egyetlen egy koronavírusos esetet sem regisztráltak.

“Minden Horvátországba utazó figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy a határátlépést leegyszerűsítendő lehetőleg még az utazás megkezdése előtt regisztráljanak a magyar nyelven is elérhető entercroatia.mup.hr oldalon.” – írta a Horvát Idegenforgalmi Közösség.