Horvátországi tűz: túl a nehezén

Horvátországi tűz: túl a nehezén

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint ma már nyugodtan elindulhatnak a magyar turisták Horvátországba, ahol erdők, házak, autók váltak a tűz martalékává.

Július 17-én Dalmáciában a hegyekben keletkezett tűz az erős szél miatt Split külvárosát megközelítette. Biztonsági okokból a peremkerületekben néhány lakóházat és bevásárlóközpontot átmenetileg kiürítettek, azóta mindenki visszatérhetett otthonába. A tüzet a hatóságok sikeresen lokalizálták, 18-án estétől a tűzoltóság a helyszínen ügyeletet tart fenn – olvasható a konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett tájékoztatásban. Ebben nyomatékosították:

“Jelenleg minden erdőtűz ellenőrzés alatt áll, nincs veszély. Az autópályák valamint a közutak teljesen járhatóak.”

A közlemény szerint az elmúlt napok tűzesetei nyaralóövezetet, üdülőtelepüléseket, szállodákat és további, a turisták által kedvelt és látogatott területeket nem érintettek, az itt nyaralók biztonságát nem veszélyeztették. A nagy szárazság, valamint az erdős növényzet, köves terepek miatt az erdőtüzek kialakulása Horvátországban is gyakori a nyári hónapokban.

„Felhívjuk az ide utazók figyelmét az érvényben lévő teljes tűzgyújtási tilalomra! Kérjük, fokozottan kerüljék nyílt láng használatát a szabadban, égő cigarettacsikkeket az autópályán sem dobáljanak el! Kérjük állampolgárainkat, hogy a tűz sújtotta területekre katasztrófaturizmus céljával ne menjenek, ezzel nehezítik a hatóságok és az önkéntes tűzoltók munkáját.” – írták.

Az autópályák, utak lezárásól a Horvát Autóklub hivatalos honlapján a oldalon horvát nyelven naprakész információk találhatóak.

Legyél az első hozzászóló "Horvátországi tűz: túl a nehezén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*