Húsz év törésteszt: látványos videón, mennyivel biztonságosabbak a mai autók

Különös módon ünnepelte születésnapját a járművek töréstesztjével világhíressé váló Euro NCAP: a szervezet közzétett egy felvételt, amelyből világosan kiderül, hogy mennyivel lettek biztonságosabbak az autók húsz év alatt.

Az idén lesz húsz éves a független Euro NCAP nevű szervezet, amely az autók biztonságát vizsgálja különféle törésteszteken. Az évfordulót érdekes módon ünnepelte a kocsikat csillagokkal értékelő társaság: készítettek egy videót, amelyben frontális ütközést szimulálva vetettek össze egy húsz évvel ezelőtt kapható kis kocsit és egy mai modern autót.

Az eredmény brutálisan megmutatja a fejlődést: míg az 1997-es Rover 100-asnak az utastere is teljesen összeroncsolódott, addig a 2017-es Honda Jazz-nek még a szélvédője sem tört össze, s a korszerű energiaelnyelő rendszerek révén a bent ülők alighanem a saját lábukon szállhattak volna ki a kocsiból. A különbségről sokat elárul az is: noha a Roverben a vezető előtt kinyílt a légzsák, de az alig tompította a sofőr fejének a becsapódását, mert a kormányoszlop elmozdult a helyéről…

Az Euro NCAP 1997-ben készítette el első töréstesztjét, azóta pedig több mint 1800 autót vetettek alá a mind professzionálisabb vizsgálataiknak, s több mint 630 értékelést, biztonsági ajánlást tettek közzé.

Legyél az első hozzászóló "Húsz év törésteszt: látványos videón, mennyivel biztonságosabbak a mai autók" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*