Idén Beethoven a sztár – idegenforgalmi csúcsok Németországban

Tavaly is rekordévet zárt a németországi beutazó turizmus, miközben az idei témaév tovább erősítheti az érdeklődést azzal, hogy a 250 éve született zenefejedelem, Beethoven életéhez és műveihez kapcsolódó eseménysorozattal is csábítja az utazókat a Német Turisztikai Hivatal a DZT.

Immáron a kilencedik rekordévet zárta a német beutazó turizmus 2019-ben úgy, hogy miközben még csak az első 11 havi adatok állnak rendelkezésre, de a 2018-as 87,7 milliós utasszám már így is 4,5 százalékkal növekedett. A német nagykövetség rezidenciáján, Volkmar Wenzel német nagykövet jelenlétében tartott sajtóeseményen Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviselet-vezetője elmondta, Németország a magyarok körében is mindinkább népszerű, amit jól mutat, hogy a honfitársaink által eltöltött vendégéjszakák száma 80 százalékkal bővült 2009 óta: 2018-ban már elérte a 800 ezres határt, ami 2019 első 11 hónapjában további 5,9 százalékkal nőtt.

Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviselet-vezetője elmondta

Figyelemreméltó, hogy az elmúlt évek során az utazási célok és szokások is jelentősen átrendeződtek: miközben Németország korábban kifejezetten üzleti desztinációnak számított, mára többen vannak, akik a szabadidő eltöltése, a nyaralás kapcsán keresik fel a kínálatában is jelentősen megváltozott, izgalmasabbá vált Németországot, ahol 104 természeti park, 16 nemzeti park és 16 UNESCO bioszféra-rezervátum várja a honfitársainkat is, akik a 200 ezer kilométernyi túra és a 70 ezer kilométernyi kerékpár úton is számtalan élményhez juthatnak már csak azért is, mert ezek 13 borvidéket is érintenek.

Németország ugyanakkor a kulturális turizmus területén is a top desztinációk közé tartozik, köszönhetően annak, hogy több mint 500 színházával és több, mint 80 operaházával az európaiak körében az első számú kulturális úti célnak számít.

A DZT minden esztendőben egy tematikus programsorozattal erősíti a kínálatot, ami idén Beethoven születésének 250.-ik évfordulójához kötődik. A központi színhelye a zenefejedelem szülővárosa Bonn lesz, ahol a zeneszerző szülőháza ma már az ország 100 leglátogatottabb helyszíne közé tartozik, miközben az 1845 óta minden ősszel megrendezett Beethoven-fesztivál, valamint az év eleji Beethoven-hét kamarazenei fesztiválja is rendkívül népszerű.

De Bonn mellett még számtalan városban és számtalan nívós eseményen ismerkedhetnek meg az utazók a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb zeneszerzőjének életével és alkotásaival. A témaév kapcsán további információk a https://www.bthvn2020.de/ és a germany.travel/beethoven2020 oldalon találhatók.