Időutazás a Sümegi Várban

Az Új Széchenyi Terv keretében, Európai Uniós forrásokat is felhasználva az „Új állandó kiállítások létrehozása, és a meglévő bemutatóhelyek fejlesztése a Sümegi Várban” projekt kapcsán 2014-ben, újabb fejezet kezdődik a Sümegi Várban. Az áprilisban befejeződő munkálatok eredményeként tizenkét bemutatóhelyen létrejövő állandó kiállítás is hozzájárul majd ahhoz, hogy Sümegen és környékén a vendégek és a vendégéjszakák száma is tovább növekedjen.

A legújabb fejlesztések eredményeként, valódi időutazásban lehet részük a Sümegi Várba érkező látogatóknak. Akik a helyreállított várkápolnától a darabontok (kapuőrzők) korabeli bútorokkal, fegyverekkel berendezett pihenő és fegyverszobáján át az Öreg toronyban megnyíló korhű kiállítások révén testközelből is megismerhetik a büszke vár történetét.

A Sümegi Vár Magyarország egyik legépebb állapotban megmaradt középkori vára a Közép-Dunántúlon. Egyedülálló története számtalan dicső pillanatot foglal magában, amit az ősi falak között járva, egy új fejlesztés eredményeként, a mai kor utazója is átélhet.

IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök emeltetett erős kővárat a sümegi hegyen, amely az elmúlt évszázadok alatt nyerte el végleges formáját. Hadi szerepét a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is megtartotta a vár, amely 1705-től a felkelők fontos bázisának számított. Falai között még lőport is gyártottak a harcoló katonaságnak. Hadiszerencséje hanyatlásával a kuruc katonaság 1709-ben ágyúlövés nélkül adta fel a várat, amelynek épületeit négy esztendő múltán egy hadgyakorlat ürügyén felgyújtatta a császári parancsnokság.

A gazdátlanná vált védőműveket az időjárás – a lakossággal karöltve – évszázadokon át rombolta. Az épületek régészeti feltárása és megóvása az 1960-as években kezdődött. A Sümegi Vár az 1990-es évektől kezdte visszanyerni régi fényét, amikortól jelenlegi üzemeltetője fokozatosan újította fel, állította helyre az egykori építményeket.

Legyél az első hozzászóló "Időutazás a Sümegi Várban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*