Így éled újjá az osztrák sztrádák utazóinak régi kedvence, a Rosenberger

Aki autózott már Ausztriában, szinte biztos ismeri, a legendássá vált, a sztrádák utazóit kiszolgáló Rosenberger éttermeket. Nos, ez a lánc már a múlté, de nem kell nagyon bánkódni: ahogy az új tulajdonos ígéri európai beütéssel, amerikai módra éled újjá az étterem, és érkezik a „tradíció jövője”

Aki egyhuzamban hosszabb távot vezetett le Ausztriában, szinte törvényszerűen betért már a Rosenberger autópályás étteremlánc valamelyik egységébe, ahol garantáltan friss és finom volt az étel és nem mellékesen, tiszta a toalett. A nagymúltú étteremláncot 1972-ben alapították, amikor Heinz Rosenberger megnyitotta az első autópályás gasztro-pihenőhelyet Ausztriában. A hetvenes évek óta pedig kifejezetten nagy karriert futott be a Rosenberger lánc, amely napjainkban 14, benzinkutak mellett megnyitott létesítményével az osztrák autópályakultúra szerves részévé nőtte ki magát. Ráadásul a családi márka nem csak étkezdéket jelentett, hanem a konferenciaturizmusra kialakított hoteleket is.

Foodpark európai stílusban

A jövő, vagyis az, hogy a független, kisebb szereplőket a nagyok felvásárolják, a Rosenberget is utolérte. 2019-ben az a szintén családi vállalkozásnak számító, de rendkívül dinamikusan növekvő TQSR Group, a Burger King ausztriai masterfranchise tulajdonosa és 2021 óta emellett a Coffeeshop Company tulajdonosa vette meg a Rosenbergert. (Nem mellesleg a Coffeeshop Company 28 országban van jelen, és Magyarországon is 8 létesítményt üzemeltet.) Amelynek a következő két évben egymás után megújuló egységei egy, Európában még újdonságnak számító koncepció alapján átalakítva nyílnak majd meg.

Így aki az első, hajdani Rosenberger bázison, az A1-es autópálya haag-i szakaszán autózik, ne is lepődjön meg azon, ha a megszokott név és étterem helyett egy egészen új márkanevet és egy teljesen másfajta vendéglátóhelyet talál. A jövő töltőállomásaként aposztrofált, trendi megjelenésű Rosehill Foodpark nyílt ugyanis a kissé már régimódi, korábbi étterem helyén. Ahol a multimárkás koncepció keretében öt gasztronómiai márka várja az utazót, köztük a Burger King, a Coffeeshop Company és a TQRS Group két új éttermi brandje, a Presto, amely az olasz konyha szerelmeseinek örömteli hír, illetve a Fast and Fresh, amely azoknak kedvez, akik ugyan gyorsan szeretnének bekapni valamit, de mégsem szeretnének az egészséges életmódjukat és az ehhez társuló ízvilágban kompromisszumot kötni. Mindemellett pedig a gyökerekhez való visszatérésként, a Rosenberger brand is reprezentálva lesz, kínálatával a már jól ismert tradicionális étkezés lehetőségét nyújtva a sztráda mellett.

A modern, világos és trendi belső világ mellett, az új tulajdonos, a mellékhelyiség fontosságát sem felejti el, kiemelve, hogy a hívogató architektúra és a vonzó árak mellé egy „jóleső karakterű WC-koncepciót” is társítva nyitották meg Ausztria legmodernebb pihenő benzinkútja épül az autópályán Haagban. Ahol a digitális rendelési terminálok és az aktuális közlekedési, illetve időjárás-jelentéseket tartalmazó információs képernyők, valamint az üzleti megbeszélésekhez külön kialakított üzleti terület mellett a Rosehill Kids Club és egy külön kutyás zóna biztosítja, hogy mindenkinek megérje betérni.

A gasztro kultúraváltás törvényszerűsége

Az átalakítás központjában a TQSR csoport szerint az áll, hogy a Rosenberger hetvenes évekbeli kezdése óta kinyílt a világ, a távolságok már nem jelentenek akkora akadályt, mint ötven évvel ezelőtt, ami törvényszerűen hatással volt a fogyasztói szokásokra is. Az emberek így már elsősorban a sokszínűséget értékelik a kulináris kalandozásaikban és azt a lehetőséget, hogy gyorsan, elérhető áron kaphassanak jó minőségű ételeket.

A Rosehill Foodpark ennek szellemében követi az utóbbi években egyre népszerűbb vegetáriánus trendet, ennek hála pedig a Rosenbergerben sok éve ismert „Rosenburger” vegetáriánus változatát is elérhetővé teszi. Mondván ez tökéletesen szemlélteti a változások jellegét, vagyis azt, hogy a régit nem illik elfelejteni, vagy ahhoz valamit szimplán hozzáadni. Ezt a szemlélettváltást tükrözi az is, hogy, a Rosenberger korábbi épületének lebontása után, a TQSR csoport 6,5 millió eurós befektetésének eredményeként, Haagnál megnyílt első Rosehill Foodparkban, már a légiesség érzését árasztó, modern épület egyesít öt gasztronómiai márkát az A1-es autópályánál, Linztől Budapest felé 30 kilométerre.

Stavri Zsófia