Így lesz az SUV-ből tökéletes kiránduló autó: erre a 3 dologra érdemes figyelni

Jönnek a napsütéses hétvégék és a nyári szabadságok, a városi terepjárók pedig ilyenkor kirajzanak természetes közegükbe, az erdei utakra, hegyoldalakba és vízpartokra. A jól pakolható SUV-kből tökéletes kiránduló autó lehet, de néhány dolgot a biztonság és a kényelem szempontjából érdemes szem előtt tartani. Íme a Hankook tanácsai.

Indulás előtt: legyen az autó tip-top állapotban!

Egy meghibásodás vagy éppen egy defekt sohasem jön jókor, de egy vidéki úton, távol a szerviztől különösen kellemetlen lehet. Arról nem is beszélve, hogy a kirándulásra, kikapcsolódásra szánt napot senki sem szeretné arra áldozni, hogy egy szerelőműhely előtt várja, hogy az autója ismét használható legyen. Arra is készülni kell, hogy egy túra során a megszokottnál rosszabb terepviszonyokkal találkozhatunk, és nyáron az időjárás is gyorsan változhat.

Éppen ezért az indulás előtt érdemes ellenőrizni az autó általános állapotát, feltölteni az ablakmosó folyadékot, tesztelni a fékeket, átnézni az abroncsokat, és szükség esetén lecserélni azokat. Ha egy ideje már nem látta szerelő az autódat, és a megtett kilométerek száma is indokolja ezt, akkor jobb, ha még a kirándulás előtt adjuk be egy általános karbantartásra, mintha a nyaralás közben szembesülnél kellemetlenséggel.

Fontos a csomagok biztonságos rögzítése

Amellett, hogy jól bírja a terepet, a nagy csomagtartó és a jó pakolhatóság az, ami az SUV-ket tökéletes kirándulóautóvá teszi. Ha azt nem is kell eldönteni, hogy a függőágyat vagy a kempingszékeket tegyük-e be, mert mindkettőnek jut hely, arra már érdemes néhány percet szánni, hogy a csomagokat megfelelően rögzítsük, illetve okosan helyezzük el. Ne szabad elfeledni, hogy a KRESZ szerint a jármű tetején csak tetőcsomagtartón és csak akkor szállítható rakomány, ha az a jármű előtt vagy mögött nem nyúlik túl, vagy zárt kocsiszekrényű jármű esetén legfeljebb 40 cm-re nyúlik túl. Amikor a tetőcsomagtartóra pakolunk, szem előtt kell tartani, hogy a jármű magassága megnő, míg stabilitása csökkenhet, erre különösen érdemes figyelni akkor, ha például egy erdei úton, fák alatt vagy egyenetlen utakon közlekedünk.

A külső csomagok rögzítése mellett fontos az is, hogy a csomagtartóban, illetve az utastérben tárolt holmikat megfelelően rögzítsük, mert egy esetleges baleset során az utastérben elrepülő tárgyak komoly sérüléseket okozhatnak. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a súlyosabb csomagokat nagyjából egyformán osszuk el a jármű két oldalán, ezzel nem csak a jármű lesz stabilabb, de a kerekekre, tengelyekre helyezkedő nyomás is egyenletesebb lesz, ami megnöveli az alkatrészek élettartamát.

A megfelelő tapadás kulcsfontosságú az SUV irányíthatóságához

Akár meredek utakon közlekedünk, akár vészfékezést hajtunk végre egy váratlanul az útra lépő vad miatt, vagy éppen egy kevésbé jól karbantartott, vidéki út kátyúi között kell manővereznünk, a megfelelő tapadás kiemelkedő fontosságú azokban a helyzetekben is, amikben egy nyári kirándulás vagy autós túra közben találhatjuk magunkat. Az abroncsok megfelelő tapadásával az autó könnyebben megállítható és pontosabban irányítható, így még extrém útviszonyok mellett is kisebb eséllyel veszítjük el az irányítást a jármű felett.

A megfelelő tapadáshoz és a stabil irányíthatósághoz érdemes olyan abroncsot választanunk, amelyet kimondottan az SUV-k igényeire fejlesztettek ki, így jobban bírják például a rosszabb útviszonyok miatti fokozott igénybevételt, nedves utakon és vészhelyzetekben is megfelelő fékerővel bírnak, és független teszteken is jól szerepeltek.