Ilyen az, amikor egy autógyár luxusjachtot készít

Az elmúlt években luxusautógyártóból igazi életmódmárkává avanzsált a Lexus. Ezt példázza a Boca Raton kikötőjében nemrég bemutatott Lexus LY 650 is, azaz a márka első luxusjachtja.

A 65 lábas LY 650 annak megtestesülése, hogy a Lexus szeret túllépni az autóipar korlátain. A 2017 januárjában bemutatott Lexus Sport Yacht tanulmányra épülő LY 650 igazán különleges hajó – ami ugyanúgy igaz a stílusára, mint a teljesítményére. A hajótest lekerekített vonalai, a tágas tat, sőt gyakorlatilag az összes formai megoldás azt szolgálja, hogy az LY 650 példátlan és különleges látványt nyújtson. Az olasz Nuvolari Lenard jacht-dizájn stúdió is közreműködött a tervezésben; így született meg a modern formavilágú és kényelmes belső tér, amelynek a legapróbb részlete is minőségi kidolgozásról árulkodik.

Annak érdekében, hogy a remekül sikló és élvezetesen irányítható, magával ragadó Lexus-teljesítményt kínáló hajótest könnyű, ugyanakkor rendkívül merev is legyen, a Marquis Yachts LLC2 szakembereinek együttműködésével kifejlesztett szerkezetet CFRP (szénszál-erősítésű műanyag) és GFRP (üvegszál-erősítésű műanyag) kombinálásával készítették. Emellett az LY 650-et a fejlett LY-Link technológiával is felszerelték, ami számos fontos információt oszt meg a hajóról tulajdonosával.

A bemutató hajót opcionális, kéttónusú fényezés díszíti, ami hatásosan hangsúlyozza ki a hajó egyedi formáját, és hűen tükrözi a 2017-ben bemutatott Lexus Sports Yacht Concept szellemiségét. Az orr, az oldalablakok és a hajótest L-alakú szellőzőnyílásainak fém betétei hamisítatlan Lexus-hangulatot teremtenek. A belső tér kialakításában harmonikusan keveredik a modern dizájn és az omotenashi (a vendégek kívánságait előre megérző és teljesítő japán vendégszeretet), így teremtve meg azt a minőségérzetet, ami meghatározza a fényben fürdő, fehér alapszínű, nyitottságot sugalló belső tér hangulatát. A szalon ügyes belső kialakításának köszönhetően a tágas térben kényelmesen elfér a kormányállás, egy kanapé és egy ívelt ülőgarnitúra. A szalon alatt három elegáns, több mint 2 méter belmagasságú hálókabin kapott helyet, amelyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik.

A Lexusoktól elvárt, magával ragadó teljesítmény érdekében az LY 650 tervezői a lehető leggondosabb munkát végezték, hogy a jacht minden lehetséges helyzetben kényelmes siklást és dinamikus hajózási élményt nyújtson. A hajtáslánc lelke a két Volvo Penta IPS3 motor (1350/1200/1050 LE). A hajótest vízvonal alatti része számítógépes áramlásdinamikai modellezéssel készült, amelynek során a motorok elhelyezkedését is számításba vették, így a hajó nemcsak nagy teljesítményt és csekély üzemanyag-fogyasztást kínál, hanem kimagasló siklási stabilitást és manőverezhetőséget is. Az LY 650 számos pilot-rendszert is kínál, például joystick-vezérlést, fix pontos pozíciótartást a nyílt vízen és auto-flap funkciót. A hajótest vízvonal alatti és vízvonal fölötti része kis tömegű és rendkívül merev CFRP-ből készül, ami egyaránt hozzájárul a nagy sebességhez és a kényelmes sikláshoz. A szendvics-panelekből álló főfalak kiváló hangelnyelő képessége rendkívül alacsony zajterhelést biztosít, így a hajó utasai mindig zavartalanul tudnak beszélgetni.

A stílusos kialakítású kapitányi székben ülve, az érintőképernyős műszerfalat kezelve könnyedén irányítható a hajó. A fő kabinban a kifejezetten ide tervezett, külön mélynyomó rendszerrel kiegészített Mark Levinson Surround Sound System gondoskodik a tökéletes, koncerttermi minőségű zenei élményről. A felső híd, az első fedélzet és a fürdőző platform külön audio-zónákat képeznek, ahol speciális külső sztereorendszerek szolgáltatják a zenét.