Ilyen lesz a legújabb elektromos Toyota

Los Angelesben mutatta be a Toyota az akkumulátoros elektromos bZ sorozat harmadik modelljét.

Amikor tavaly decemberben a Toyota világszintű elnöke, Akio Toyoda bejelentette, hogy a japán autógyártó 2030-ig nem kevesebb, mint 30 vadonatúj akkumulátoros elektromos meghajtású modellt mutat be, azt is elárulta, hogy a vállalat új, dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modelljeit csokorba fogó bZ sorozat 7 modellt számlál majd. A sorozat első tagja, a bZ4X nagyméretű akkumulátoros elektromos SUV a napokban érkezik a magyarországi márkakereskedésekbe, a másodikat, az egyelőre csupán Kínában forgalmazni tervezett bZ3-mat pedig néhány hete a Shaghai Autószalonon lelpezte le a zöld autózás szinonimájának tekintett japán autógyártó.

Most, a Los Angeles-i Autószalonon a Toyota bepillantást engedett abba is, hogyan néz ki majd a harmadik bZ modell, leleplezték ugyanis a bZ Compact SUV Concept tanulmányautót. A Toyota új akkumulátoros elektromos koncepciója letisztult formanyelvet egyesít környezetkímélő, fenntartható anyagokkal, míg a modern belső kialakítás szolgáltatásait a beépített személyi asszisztens fokozza, betekintést nyújtva a Toyota bZ almárkájának jövőjébe.

A koncepció aerodinamikus formája kiemeli a futurisztikus megjelenést: a sarkokba kitolt kerekek gondoskodnak az agresszív kiállásról, amely már álló helyzetben is dinamizmust sugall. A rövid túlnyúlások és a meredek szögek a modern technológia jelenlétét is sugallják, az alacsony szélvédő alatt hátratolt utastér pedig a sportos látvány mellett a légellenállásra is pozitív hatással van.