Amint lesz itthon hidrogén töltőállomás, hazánkba is megérkezhet a vadonatúj Toyota Mirai

Energetikai szakértők egyre szélesebb köre véli úgy, hogy a jövő abszolút zöld energiaforrása a hidrogén lehet, amelyet a közúti, vízi, vasúti és légi közlekedés mellett az épületek energiaellátása, hűtése/fűtése területén is sikerrel alkalmazhatnak a jövőben.

Leghamarabb a közúti közlekedésben és áruszállításban érkezhet el az áttörés, amelyért gőzerővel dolgozik a világ vezető autógyártóit és energetikai vállalatait tömörítő Hidrogén Tanács. A hidrogén töltőállomások gombamód szaporodnak Európa-szerte, a hazai szakpolitikai 2020-ra minimum két magyarországi töltőállomás megnyitását irányozta elő, amelyet persze jelenleg felülírhat a koronavírus miatt kialakult helyzet. A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás meghajtás vezető fejlesztője, az ezzel a technológiával kapcsolatos mintegy 5700 szabadalmat versenytársaival ingyenesen megosztó Toyota kínálatában immár a jövő új zéró emissziós meghajtásával működő személyautó, busz, teherautó és targonca is szerepel.

2014-ben a Toyota példát mutatott a világnak a hidrogén üzemű Mirai szedán megalkotásával. A márka most készen áll arra, hogy a második generációs modell bemutatásával új magasságokba emelje fejlett, emissziómentes üzemanyagcellás gépkocsiját (FCEV). A Mirai nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a világ elkezdjen tudatosan gondolkodni a jövő tiszta és fenntartható hidrogénalapú társadalmának megvalósításán. A Mirai műszakilag kifinomult, ugyanakkor példamutatóan praktikus jármű, amely könnyedén, percek alatt feltölthető. Egy feltöltéssel mintegy 500 kilométert képes megtenni, és tiszta vízen kívül semmi mást nem bocsát ki. A modell bemutatása óta közel 10 ezer darab talált gazdára

A Toyota legújabb hidrogén üzemanyagcellás személyautója, a második generációs vadonatúj Mirai kiterjeszti a hidrogén üzemű tiszta mobilitásban rejlő lehetőségeket: új, háromtartályos tárolórendszerének és teljesen újratervezett hidrogén üzemanyagcellájának köszönhetően akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot kínál.

A tervek szerint a Mirai 2020 végétől lesz kapható, kezdetben Japánban, Észak-Amerikában és Európa azon országaiban, ahol már rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra, alapfeltétel ugyanis minimum egy hidrogén töltőállomás megléte. A forgalomba kerülő, új generációs modell sokkal több lesz környezetbarát autónál: meggyőzően demonstrálja, hogy igenis lehetséges olyan hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművet (FCEV) építeni, amely egyszerre hódíthat lenyűgöző formavilágával és élvezetes vezethetőségével.

Az üzemanyag-fogyasztás kritikus szempont: a Toyota az üzemanyagcella rendszer tökéletesítésével és a nagyobb fedélzeti hidrogéntartályok alkalmazásával 30 százalékkal kívánja megnövelni a Mirai hatótávolságát. Az új üzemanyagcella-köteg rekordszintű, több mint 4 kW/literes teljesítménysűrűséget kínál, ami 33 százalékkal kedvezőbb a jelenlegi Mirai értékénél. Így az egész szerkezet sokkal kompaktabb méretű lett: az új egység mindössze 25 liternyi helyet foglal el, vagyis lényegesen kevesebbet, mint egy átlagos háromhengeres benzinmotor. Éppen ezért az új modell már három (egy hosszú és két rövid) hidrogéntartályt is kaphatott, amelyek együttesen kb. egy kilogrammal több hidrogén képesek tárolni, mint a jelenlegi modell.