Itt vannak a lengyel nemzeti büszkeség repülőgépei

A napokban érkezett meg az Egyesült Államokból Lengyelországba az a két Boeing típusú utasszállító repülőgép, amelyet a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT ünnepi díszben rendelt meg a gyártótól.

Június utolsó napján két repülőgép – egy Boeing 787-9 Dreamliner és egy Boeing 737 MAX 8 – is útnak indult a Washington állambeli Everettben található Boeing gyárból, hogy aztán tíz órával később megérkezzen Lengyelország fővárosába, Varsóba. A LOT úgy rendelte meg az ultramodern gépmadarakat, hogy azok a lengyel nemzeti színekben, azaz fehérben és pirosban pompázzanak, a lengyelek ugyanis november 11-én ünneplik függetlenségük visszanyerésének 100. évfordulóját, amelyet már most nagy várakozások előznek meg.

A  közelgő centenárium alkalmából a gépeket ünnepélyes keretek között köszöntötték a Chopinről elnevezett varsói repülőtér kifutópályáján, ám nemcsak a földön, hanem már a magasban is ünnepi fogadtatásban volt része a két Boeingnek, a lengyel légierő ugyanis két F-16-os vadászgéppel kísérte őket a német-lengyel határtól.

A 294 utas befogadására alkalmas Boeing 787-9 Dreamliner első útja a kanadai Torontóba vezetett, míg a 186 személyes Boeing 737 MAX 8 ezen a héten Londonba, Barcelonába, Madridba, Frankfurtba, Moszkvába, valamint a két kaukázusi fővárosba, Tbiliszibe és Jerevánba is elrepül.

Boruzs Álmos