Ízek háborúja

Amíg a nagy szállodaláncok az elmúlt időszakban az ágyak álomba ringatási és természetesen kényelmi erényeit tették marketingstratégiájuk egyik központi elemévé, a Le Méridien már az ébredés utáni időszakra is figyelemfelkeltő ötlettel állt elő.
A világ egyik legdivatosabb séfjét, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Sanghajban és Hongkongban nevével fémjelzett éttermeket üzemeltető Jean-Georges Vongerichtent kérte fel, hogy különleges reggeli fogásokat kreáljon számára. A tehetségét, ötletességét három Michelin-csillaggal elismert, Elzászból származó francia séf 1985-ben robbant be a New York-i éttermek világába, ahol a klasszikus francia konyha újszerű értelmezésével kápráztatta el közönségét. Most pedig a francia gyökereire máig büszke hotellánc számára állított össze testreszabott, különleges menüsort, amit a vendégek, a szokásosan gazdag és változatos hagyományos reggeli fogások mellett, pluszban rendelhetnek meg.
Az összetéveszthetetlen stílusú séf feladata ezúttal az volt, hogy olyan reggeli fogásokat kreáljon, amelyek csak a Le Méridienre jellemzőek. A hotellánc elsőként néhány kiválasztott szállodájában – köztük a thai főváros egyik legelegánsabb házának számító Plaza Athénée Bangkok Royal Méridienben – vezette be a Vongerichten nevéhez kötődő menüt. Íme a három Michelin-csillagos menü fogásai:

Füstölt lazac selyemtofuval
Ropogós bagelszeletek teszik hangsúlyossá a lazac és a tofu lágyságát. Friss málnaecet és ecetes ázsiai chilipaprika izgatják az ízlelőbimbókat. Benne van minden, ami zamatát és ízvilágát tekintve ellentéte a fogást ihlető klasszikus New York-i füstölt lazacos bagelnek – a krémsajtot a szívbarát selyemtofu helyettesíti.

Eszpresszógéppel gőzölt tojás
A friss tojást magasnyomású eszpresszógéppel gőzölik, hogy a könnyű és habos szuflé frissen elkészülve, a kellő időben kerüljön a vendég elé. A pirított briós tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy igazán élvezni tudjuk ezt a fogást.

 

Fűszerezett zabkásaszuflé
A melengető zabkását lágy és könnyű szuflévá varázsoljuk. A lágy, ízletes fűszerek és a barna cukor mélységet és kiterjedést kölcsönöznek az ételnek. A hirtelen felmelegített friss bogyók lüktető frissessége teszi teljessé ezt a fogást.

Újra feltalált Croque Madame
Mi így értelmezzük újra a Croque Madame szendvicset; a ropogós pirítóst és lágysajtot kísérő, finoman elkészített tükörtojás a zamatok felfedezésére csábítanak. A tetejére citromos-chilis hollandi mártás kerül. Ez fűszerezi a fogást, és gazdagon kényezteti az érzékeket.

Meleg kecskesajtos sodó
Szétszedünk egy provanszál töltött pitét (ezzel játszunk ebben a fogásban az állaggal és a hőmérséklettel). A meleg kecskesajtos sodóra hideg kecskesajthab kerül, ami erőteljes hatást gyakorol a szájpadlásra. A feketeolajbogyó-püré és a kaporpüré ellentétet képeznek, mialatt a sült kovász enyhén füstössé teszi a kérget.

Spenótos és fűszernövényes hajdinapalacsinta
A klasszikus hajdinapalacsintát Gruyère sajt, spenót és friss fűszernövények keverékével töltjük meg. Első harapásra ismerősnek tűnik a fogás, de ahogy az ízek egyre inkább felerősödnek, és a fűszernövények hatása kibontakozik, minden egymást követő harapás újabb felfedezés lesz az ízek birodalmában.

Szemnyitó italok
Az érzékekre ható ébredés, egy lüktető inger: a friss gyümölcsök, az aromás zöldségek és a fűszerek ízei, zamata és színei egyesülnek, hogy biztosítsák a reggel és a reggeli felfedezését.
Az italkreációk:
– répa, narancs, golgotagyümölcs,
– cseresznye, citrom, fekete bors,
– eper, limonádé,
– fehér barack, áfonya, gyömbér,
– mangó, chili, lime, málna, ananász, szegfűszeg,
– eper, banán,
– sárgadinnye, golgotagyümölcs, chili.

2008 szept.
 

Legyél az első hozzászóló "Ízek háborúja" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*