Jó a hóhelyzet, hat sípálya van nyitva

Fotó: Síaréna Kft.

A hazai sípályákon jobb a helyzet, mint egy héttel ezelőtt. A hóágyúzásnak és a hóesésnek köszönhetően több síelőt várnak, jó a hóhelyzet, jobb mint az elmúlt hetekben. Fel is készültek rá.

Fehér Gyulának, Chernel Síklaszter elnökének összefoglalójából tudjuk, hogy hat sípálya van nyitva. Bánkút az egyetlen olyan hazai síterep, ahol csupán a természetes hónak köszönhetően újra tudnak nyitni. Jelenleg a hóréteg vastagsága 22 cm, de még most is havazik. Kékestetőn is újra havazott, itt a 400 méter hosszú déli pálya és az oktató pálya is már most csütörtöktől üzemel. Sátoraljaújhelyen, a Magas-hegyen is havazott, a hétvégén is nyitva vannak. A Visegrádi sípálya is várhatóan pénteken nyit, az igazi szibériai hidegnek és hóágyúzásnak köszönhetően a gleccseren a hóréteg tovább vastagodik.

Fotó: Fehér Gyula

Eplény 75. üzemnapját ünnepelheti az idei szezonban. Bátor Antal Balázs, a Síaréna Kft. marketing vezetője arról számolt be, hogy teljes kapacitással várják a sízőket. Itt 55 cm a hóréteg vastagsága.

„Az elmúlt időszak melegebb időjárását jól álltuk, elég sok hó volt a pályán. Az erős szél miatt csütörtökön részlegesen tudtunk csak hóágyúzni, de most, hogy nem olyan erős a szél, az éjszakai fagyokat kihasználva álltunk neki havat gyártani. Folyamatosan ágyúzzuk az A1, A7, Q3-as pályákat és a tanulópályát. Utána következik a többi: az A6, és a fanpark, úgy számoljuk, hogy már szombaton ezeket is ki tudjuk nyitni.”

Működik a hat vendéglátóegységük, lehet venni ételt italt, a közeli parkolóban el is fogyaszthatják.

Mátraszentistvánban Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy a Mátraszentistváni Síparkban az összes hóágyúzható sípálya nyitva van a hétvégén. Az átlagos hóvastagság 45-80 cm. A kedvelt piros 3-as és a piros-fekete 1-es pálya is használható. Az ülőszékes PanorámaLift mellett az összes húzólift működik. A síiskola és a kölcsönző nyitva, a hüttében pedig elvitelre lehet ételt-italt vásárolni.

Fotó: Fehér Gyula

A hétvégén -10 fok is lehet napközben, de a gyönyörű napsütés és a frissen raktrakolt pályák mindenért kárpótolnak. Erbeszkorn Tamás arra is figyelmeztetett, hogy a házirendbe foglalt Covid protokollt mindenkinek kötelező betartani. Erről bővebben a sipark.hu weboldalon olvashat.

Bódi Ágnes