Mátrai felfedezőút ízletes nedűkkel – Gyöngyös

Fotó: gyongyos.huFotó: gyongyos.hu

A Mátra kapuja – így nevezik Gyöngyöst, amely turisztikai szempontból elválaszthatatlan a közigazgatási területéhez tartozó Mátrafüreddel, Sástóval, Mátraházával és a Kékestetővel. A hevesi város sok látnivalóval várja az érkezőket, miközben lehetőség nyílik finom ételek kóstolására, e vidék zamatos nedűinek kortyolgatására. A hangulatos belvárosi séta után érdemes kirándulni a Mátrába, feljutni a Kékestetőre, hazánk legmagasabb pontjára, ahol a szubalpin klímán megtisztul a tüdőnk.

Top látnivalók:

Orczy-kastély: Zofalh Lőrinc tervei alapján Orczy Lőrinc gyöngyösi birtokos építette. A kastély udvarában egy 1840 körül készült oroszlán-szoborcsoport látható.

Mátra Múzeum: A múzeumnak jelenleg az Orczy-kastély ad otthont. Itt helytörténeti, vadászattörténeti és őslénytani kiállítás várja a látogatókat. E helyszínen látható az ország egyetlen teljességében megmaradt mamutcsontváza, amelyet Mátraderecskén találtak meg egy ásatás során. Egy másik épületben a Mátra állat- és növényvilágát bemutató kiállítás várja az érdeklődőket.

Fotó: gyongyos.hu

Ferences plébánia templom: A templomot a Báthory család építette a ferences szerzetesek számára az 1400-as években. A ferences rendháznak egyedülállóan gazdag a könyvtára.

Ferences Műemlék Könyvtár: Gyöngyösön, a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az ország Pannonhalmán kívüli egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen lévő kolostori könyvtára. A 16 ezer kötetes állomány a középkori magyarországi ferences rend máshol elpusztult könyvtárainak anyagát mentette meg.

Fotó: gyongyos.hu

Gyöngyös és környéke: Az Orczy-kastély mellől induló kisvasúttal utazzunk Mátrafüredre, ahol meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt. Mátrafüredről kellemes sétát tehetünk a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat.

Fotó: gyongyos.hu

Nem messze az Oxygen Adrenalin Parkban bátorságunkat tesztelhetjük a nyári bobpályán, a függőhídon és a kalandparkban. Érdemes felkeresni hazánk legmagasabb pontját, a Kékestetőt is.

Fotó: mtu.gov.hu