Jöhetnek az egynapos sztrádamatricák

Emelkednek a horvát autópályadíjak

Fontos döntést hozott az Európai Parlament az EU-s tagállamokban érvényes útdíjakról szóló szabályozás kapcsán.

A 24.hu szúrta ki, hogy az Európai Parlament megszavazta: az összes olyan uniós tagállamban, amely útdíjat vezetett be, legyen kötelező az egynapos matrica is. Az uniós szabályok felülvizsgálatának az volt a célja, hogy a fizetendő díj összegét a jövőben az úthasználat időtartama helyett a távolság határozza meg, hogy a jövőben jobban érvényre juttassák a „szennyező fizet” és a „felhasználó fizet” elveket.

Az új szabályokat első körben a nehézgépjárműveknél (teherautók, kamionok, buszok) vezetik be. A tagállamoknak nyolc éven belül át kell állniuk a távolságalapú díjakra, 2026-tól pedig a teherautókra és buszokra azok széndioxid-kibocsátása alapján különböző útdíjat kell megállapítaniuk. A zéró- vagy alacsony kibocsátású járművekre jelentősen alacsonyabb útdíjat kell előírni.

Az új szabályok szerint az alkalmi úthasználóknál, a méltányosság jegyében a személyautók matricáit rövidebb időtartamra (egy napra, egy hétre vagy 10 napra) is meg lehet majd váltani, árukat pedig maximálják. Azok az országok, amelyek az úthasználati díjat könnyebb járművekre – kisteherautókra, minibuszokra és személyautókra – is kiterjesztenék, választhatnak majd az idő-, vagy távolságalapú rendszer közül.