Airbus: nem volt csúcs év, de jól gazdálkodott a cég

189 százalékkal nőtt az Airbus Industries adózott eredménye tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Pedig a vállalatcsoport árbevétele nem változott a 2016. évihez viszonyítva.

Tom Enders, az Airbus-csoport vezérigazgatója számolt be arról: 2017-ben 66,7 milliárd euróból gazdálkodott a cég, ugyanannyiból, mint egy évvel korábban. Ezzel együtt az üzemi eredmény 52 százalékkal 3,4 milliárd euróra, az adózott eredmény pedig 189 százalékkal 2,8 milliárd euróra javult.

Tavaly az európai gyártó listaáron számolva összesen 157,6 milliárd euró értékű rendelést gyűjtött össze, csak kereskedelmi gépekből 1109 gép gyártásáról írt alá szerződést. Ennek ellenére a teljes rendelésállomány értéke 6 százalékkal 996 milliárd euróra csökkent, az év végével 7265 gép gyártására rendelkeztek megbízással.

Jól gazdálkodott az Airbus

A kereskedelmi géptípusokat gyártó részleg 3 százalékkal több, 51 milliárd euró bevételből 122 százalékkal nagyobb, 3,4 milliárdos üzemi eredményt termelt ki, és pozitív hír volt az Airbus számára, hogy a hadiipari megrendeléseket teljesítő részleg a 2016-os 923 millió eurós veszteséget 2017-re 212 milliós nyereséggé tudta alakítani.

Erre az évre Tom Enders szerint az Airbus 800 gép átadását ütemezte be, de a volumen nagyban függ attól, hogy a Pratt & Whitney amerikai hajtóműgyártó hogyan tudja az A320neo típusokhoz a javított egységeket leszállítani. Egy hiba miatt ugyanis az Airbus a múlt héten kijelentette: nem vesz át addig a Pratt & Whitneytől hajtóművet, amíg nem oldják meg a hibát, amely miatt repülés közben le kellett  állítani az egyik egységet.

Legyél az első hozzászóló "Airbus: nem volt csúcs év, de jól gazdálkodott a cég" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*