Jótanácsok a foci EB-re utazóknak

Berlin, Ger, October 2022: The flag of UEFA Euro 2024 flying in the wind. The 17th edition will take place from 14 June to 14 July 2024 in Germany. Selective focus. International sport event

 

Megkezdődik a németországi foci Európa Bajnokság, amely a magyar futballszeretők számára a csúcsfoci látványánál is többet ad azzal, hogy a magyar válogatott is érdekelt a legjobbak versenyében. Czeiszing Miklós a német turisztikai hivatal a DZT magyarországi vezetője az eseményre Németországba utazó honfitársainknak fogalmazta meg jótanácsait.

 

„Nem meglepő, hogy a foci EB kapcsán már hónapokkal ezelőtt felpörgött Németországban az EB láz, ami természetesen a szállásfoglalások iránti keresletben is megmutatkozik”-fejti ki Czeiszing Miklós. Aki biztos abban, hogy az esemény alatt azok a honfitársaink sem fognak csalódni, akik jegy nélkül indulnak útra és a helyszínen sem tudnak már belépőt szerezni.

„A rendező városok mindegyike olyan hatalmas szurkolói zónákat alakít ki, ahol óriás kivetítőkön lehet majd követni a meccseket és a különféle szurkolótáboroknak köszönhetően igazi stadion hangulatban lehet végig izgulni a meccseket. Ezekben a páratlan atmószférájú zónákban kulturális programok is várják a látogatókat, miközben a helyi specialitásokra, sörökre alapozott street food is hozzájárul a fesztiváli hangulathoz. Így lesz ez a magyar válogatott selejtezőmeccseinek helyszínein, Kölnben és Stuttgartban is.”

Azt, hogy a német turisztikai szereplő számára az EB több, mint a foci és ezt a gondolatot a nagy eseményre érkezőknek is szeretnék átadni, a “Stay a little bit longer”, vagyis a „Maradj kicsit tovább” kampány tükrözi a legjobban. Ami arra buzdítja a focimeccsekre érkezőket, hogy ha már elutaznak Németországba, akkor ne csak a mérkőzések 90 percét élvezzék, hanem hanem tegyék ennél is teljesebbé az utazás élményét. Nézzék meg a helyi nevezetességeket, élvezzék a helyi kultúrát, kóstolják meg a térség gasztronómiai különlegességeit, ami biztos hogy olyan új élményeket ígér, ami Németország megismeréséhez is jobban hozzájárul.

 

 

Czeiszing Miklós hangsúlyozta: miközben a városok garantáltan megtelnek, a rendezésnél nagy hangsúlyt kapott az is, hogy Németországban egyre nagyobb szerepe van a fenntarthatóságnak is. Éppen ezért mindenkinek azt javasolják, hogy használják a kiváló helyi tömegközlekedést, hiszen bárki kiválthatja az idén is létező 49 eurós Deutschland Ticketet. A D-ticket ráadásul nemcsak egy helyen érvényes, hanem ezért a rendkívül kedvező árért egy hónapig egész Németországban korlátlan utazásra jogosít a hagyományos személyvonatokra és az összes helyi közlekedési eszközre.

A foci Európa-bajnokság idején a rendező városokban a szállások döntő többsége természetesen már elkelt, és ami még elérhető, az a szokásos ár többszöröséért foglalható. De ha valaki megveszi a 49 eurós D-ticketet, annak gyakorlatilag ingyen adott a lehetőség, hogy a várostól nem túl messze található kisebb helységekben, megfizethető szálláslehetőséget találjon magának, amit busszal, villamossal vagy vonattal könnyen elérhet.

Az EB június 14-én kezdődik Münchenben, a döntő július 14-én lesz Berlinben. A magyar válogatott Kölnben lép először pályára június 15-én Svájc ellen. Ezt követően június 19-én Stuttgartban játszunk Németország ellen, míg a Magyarország-Skócia mérkőzésre ismét Stuttgartban, június 23-án kerül sor.

Érsek M. Zoltán

Címlapfotó: Bigstock

Illusztráció: UEFA.com