Julianne Moore-ral hajózik Pestre a Titanic

5 helyszínen, 34 nemzet 52 alkotását 8 szekcióba osztva hozza el a Titanic a magyar fővárosba, a versenyben 8 film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. Ezek összefoglalva a fesztivál számai, a helyszínek pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Örökmozgó, a Toldi, a Puskin mozi, valamint az A38 hajó. A fődíj odaítéléséről Borislav Andjelic szerb filmkritikus elnökletével háromfős zsűri dönt, melynek tagjai Ragályi Elemér operatőr és Timo Malmi, az észak-finnországi Midnight Sun Filmfesztivál művészeti igazgatója. A filmekre bárki vásárolhat jegyet. Az eseménysor a ’71 című angol-ír drámával nyit és rendhagyó módon egy dokumentumfilmmel, Michael Madsen A látogatás (Visit) című alkotásával zárul.

Az Amerikai függetlenek szekcióban hat film lesz látható, melyek közül a legizgalmasabb talán a Megmaradt Alice-nek című felkavaró dráma, melyért Julianne Moore Oscar-díjat kapott 2015 februárjában, s mely Magyarországon csak a Titanicon lesz majd látható. A film az Alzheimer-kór embert próbáló természetét ábrázolja és a családi összetartásról szól. A Spring című amerikai horrorban a szüleit gyászoló fiatal Evan Kaliforniából Olaszországba repül, ahol beleszeret egy sötét titkot őrző lányba. A Feloldozás rendezőinek legújabb filmje Lovecraft munkáit idézi Richard Linklater stílusában – sötét humorral, nagy szívvel és zsigeri rettenettel tálalva. A Hideg pólusok című amerikai–argentin romantikus dráma egy egészen másfajta szerelmet ábrázol. Peter és Chloe New Yorkban élő friss házasok nászútjukat egy Antarktiszra tartó kutatóhajón töltik, de ez az utazás kezdi szétfeszíteni házasságuk határait. Társadalmilag és politikailag érzékeny témát dolgoz fel a felkavaró Camp X-ray. A film a guantanamói fogolytáborban játszódik, ahol egy katonanő furcsa barátságot az egyik fogva tartottal. A főbb szerepekben Kristen Stewart és Peyman Moaadi látható. Szintén borzongatóan aktuális a Sötét húzások, mely az ökoterrorizmus természetét rajzolja meg egy feszült thrillerben Peter Sarsgaard, Dakota Fanning és Jesse Eisenberg alakításával. A Lake Los Angeles drámai hangvételű film az identitáskeresés problémájáról és az amerikai menekültkérdés tragikumáról szól. Egy középkorú kubai férfi az amerikai–mexikói határ közelében illegális menekültek elszállásolásából tartja fenn magát. Egy nap találkozik egy tízéves mexikói kislánnyal és kettejük között barátság szövődik, miközben mindketten egy szebb jövő eljövetelében bíznak.


A Fidelio – Alice utazása rendezője is vendége a filmfesztiválnak

A 2014-es Titanic a Halhatatlan szeretőkkel s benne Tilda Swinton játékával zárult; a világhírű színésznő idén is látható lesz a Sötét oldal szekcióban, Bong Joon-ho számos díjat nyert, sötét humorú, lehengerlő látványvilágú, fordulatokban bővelkedő Snowpiercer című amerikai–koreai sci-fi thrillerében. Az új jégkorszakban játszódó filmben az emberiség utolsó menedéke egy vonat, mely körbeutazik a bolygón.

A Titanic 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén nyolc alkotás vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, s közülük négy rendezője – a svéd Ronnie Sandahl (Underdog), a finn J.-P. Valkepää (Megléptek), a francia Lucie Borleteau (a Fidelio – Alice utazása), valamint a görög Stathis Athanasiou (Alpha) – elkíséri filmjét a magyar fővárosba.

Bővebben: http://www.titanicfilmfest.hu

Legyél az első hozzászóló "Julianne Moore-ral hajózik Pestre a Titanic" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*