Június 1-től már esküvőt is tarthatnak Máltán

Május 6-án újabb nyitási menetrendet jelentettek be Máltán. Június 1-től már esküvőt is tarthatnak Máltán, újraindulnak a nyelviskolák és a strandokon nem kell maszkot hordani.

Május 10-től a szabadtéri piacok megnyithatnak, az éttermek és snack bárok kinyithatnak délután 17h óráig. A Málta és Gozo közötti kompjáratokra vonatkozó korlátozások is megszűnnek.

Május 24-től, az éttermek és snack bárok éjfélig nyitva maradhatnak. Június 1-től újraindul a turizmus. A maszkok használata a strandokon és medencéknél továbbra is ajánlott, de már nem kötelező. Esküvők megtarthatók, szabadtéren maximum 300, zárt térben maximum 100 résztvevővel, ültetett fogadással (a helyi protokollok betartásával).

Június 7-től az éttermekben asztalonként hat fő is leülhet (a mostani 4 helyett); a bárok és klubok kinyithatnak az éttermi protokollok betartásával.

Ami a beutazási szabályokat illeti, továbbra is a jelzőlámpás rendszer van érvényben. Magyarország jelenleg az ún. “borostyán-listán” szerepel. A „borostyán-listás” országokból érkező utasoknak negatív COVID-19 PCR tesztet kell bemutatniuk, mielőtt felszállnak a Máltára induló járatokra. A tesztet az indulást megelőző 72 órán belül kell elvégezni. Ha érkezéskor ilyen negatív PCR-tesztet nem tudnak bemutatni, akkor a helyszínen kell elvégezni egy tesztet vagy 14 napra karanténba kell vonulni. Június 1-jétől várhatóan a teljesen beoltottak (a vakcina utolsó dózisának beadását követően legalább 14 nappal) oltási igazolása is használható lesz negatív COVID-19 PCR teszt helyett, feltéve, hogy az Európai Unió elfogadja és használatba helyezi a Digitális Zöld Tanúsítványt. További részletek – beleértve az intézkedés kezdetének dátumát – később kerülnek közzétételre.