13+1 nem mindennapi világrekord Dubajból

Dubaj imádja a rekordokat. Nézzünk utána néhány furcsa, csodálatos és kétségtelenül lenyűgöző Guinness világrekordnak, melyeket Dubaj az évek során begyűjtött.

A legmagasabb összdíjazás a lóversenyeken. A legdrágább egynapos lóverseny 26,25 millió dollárnál állt meg a Dubaji Világkupa 2012-es állomásán, a Meydan versenypályán.

A leggyorsabb maratonfutó, aki a távot amerikai focimezben teljesítette. Ozzie Alistair Kealty 2019-ben teljes amerikai focimezben teljesítette a Dubaji Maratont, míg végül a célvonalat lenyűgöző három óra, 33 perc és 42 másodperc után szelte át.

A legnagyobb virágköltemény. Míg egy egyszerű virágágyás is méltó Dubajban arra, hogy egy világrekord nőjön ki belőle. A Miracle Garden olyan növényszakértőket gyűjtött össze, akiknek a vagány virágkölteményei a rekordkönyvekben landoltak. Őket illeti a valaha látott legnagyobb emberek által készített virágköltemény. A szirmokból összeállított Airbus A380, mely 72,95 méter x 78,34 métert tett ki, illetve 21,98 méter magasra rúgott.

A legnagyobb szinkronizált autótánc. Dubaj mélyen tiszteli nemzeti madarát, emiatt választották a sólyom témakörét a világ legnagyobb szinkronizált autótáncához. A Dubai Rugby 7s stadionban került sor rá, és a Nissan állította össze a koreográfiát a 180 járművel, így sikerült kirajzolni a híres repülő szimbólumot.

A legnagyobb doboz kaviár. Dubajnak sikerült összehozni a világrekordok szeretetét az ételek szeretetével – és a luxussal. Egy újévi gálaeseményen a látogatók a világ legnagyobb doboz kaviárjában gyönyörködhettek. Nem kis mutatvány, hiszen a doboz 50,08 kg-ot nyomott.

A legnagyobb szökőkút. Egy nemrég elnyert rekord is felkerült a listára, a Pálma-szökőkút épp tavaly került be a történelemkönyvekbe, mint a világ legnagyobbja. A vízparti látványosság új életet lehelt a Pointe-ba, hogy kiemelje festői szépségét, miután a szökőkút 14,000 négyzetlábon terül e, és a tengervizet 105 méter magasba lövelli.

A leghosszabb pitesor. Idén januárban, a brit Pitehéten éppen 2,209 tökéletes pite sorakozott fel, melyeket az USA Pears, az Emirates Kulináris Szövetség és a Jumeirah Creekside Hotel készített, hogy elnyerjenek egy ínycsiklandozó rekordot.

A leghosszabb egykerekezés egy quadon. 60 kilométer sem rettentette vissza az elszánt Abdulla Al Hattawit, akinek sikerült a quadját 60km-en át elkormányozni, és bemutatta a rekordnak számító egykerekezést a Sheikh Zayed Roadon.

A leghosszabb víz alatti élő rádiós adás. Az Atlantis The Palm egy olyan példátlan rekordot tudhat a neve mellett, miszerint vendégül látták a leghosszabb víz alatti élő rádiós adást az Atlantis Ambassador Lagoon akváriumban. A rádiós műsorvezető, Stu Tolan a 11 méter mély medencében három méter mélységbe merült alá öt órán, 25 percen és 25 másodpercen keresztül.

A legtöbb ember egyszerre ugrott le egy ejtőernyővel egy léggömbből. Az ejtőernyősöket minden nap kiszúrhatjuk, ahogy zuhannak a föld felé a Pálma-sziget felett. Azonban ritkán láthatunk egy maréknál több ugrót, ahogy zuhan. Éppen emiatt számít olyan látványosnak, hogy a világrekordnak számító 25 adrenalin-függő egyszerre ugrott ki egy léggömbből. Egy adrenalinnal teli nap és egy rekord, amit hazavihettek. Az ötletért járó dicséret a Skydive Dubainál dolgozó fiúkat és lányokat illeti.

A legmagasabb szálloda. Dubaj tele van luxusszállodákkal, de csak egy lehet a legmagasabb. Az aranytetejű 75 emeletes Gevora Hotel tényleg kihagyhatatlan a Sheikh Zayed Roadon, ahogy 356,33 méterrel a felhők közé emelkedik. Az 528 szállodai szoba legmagasabbja a 71. emeleten található.

A legmagasabb… & sok további rekord. A Burdzs Kalifa 828 méterével megkérdőjelezhetetlenül a föld legmagasabb épülete. Ennek fényében sok további címmel is rendelkezik, többek között a legmagasabb szabadon álló építmény a világon; a legtöbb emelettel rendelkező épület a világon; itt található a világ legmagasabb használtba vett emelete; a világ legmagasabb kilátóterasza; a világ legnagyobb utazási távolságot felölelő liftje, és a világ legmagasabb szolgálati liftje.

A legmagasabb lakóépület. A 413,4 méteres, 101 emeletet magába foglaló Princess Tower a föld legmagasabb lakóépülete, míg a legmagasabb használatba vett emelete 356,9 méterrel az utcaszint felett fekszik.

A kibővített Aquaventure vízi park további rekordokat hódított el.Globálisan az Aquaventure hajtotta végre a legnagyobb vízi park-kibővítést, mellyel továbbra is a világ egyik legnagyobb és legjobb vízi parkja (2020-ban, a Tripadvisoron Dubajban és a Közel-Keleten az elsőszámú vízi parknak szavazták, míg a világon a második legjobb helyet nyerte el). Számos rekorder és világelső csúszdának ad otthont, melyek a felnőtteknek és a tinédzsereknek készültek.