Karanténnal Maldívra, a földi paradicsomba

A Maldív-szigetekre nemcsak azért utaznak most a turisták, mert azon kevés helyek egyike, ahová egy PCR-teszttel be lehet utazni, hanem azért is, mert a jelen helyzetben teljes mértékig izolált szigeteken minden adott a töklétes, biztonságos pihenéshez – fejtette ki olvasónk, aki a napokban érkezett haza szakmai utazásáról.

2020 március 5.-én teltházzal érkezett Budapestre a Qatar Airways Doha-Budapest járata, miközben a nagy érdeklődésre való tekintettel Dohából napi három járat indul a Maldív-azigetek fővárosába Maléba, hogy a világ minden tájáról az egzotikus szigetekre érkező utasokat a földi paradicsomba repítse. A kép azonban így is csalóka, hiszen a komoly érdeklődés egyrészt annak is köszönhető, hogy a legfelkapottabb üdülőhelyek közé tartozó Maldív-szigetek mellett kevés másik nyaralóhely fogad turistákat, másrészt a covid-helyzet hatására a szigetre érkező vendégsereg összetétele is jelentősen megváltozott.

De kezdjük mindjárt az elején. A Maldív-szigetekre 96 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet útnak indulni. A Qatar Airways járatán a személyzet maszkban, védőszemüvegben és fehér védőkötényben fogadja az utasokat, akik mindegyike kap egy kisebb csomagot, ami fertőtlenítő szert, maszkot és gumikesztyűt tartalmaz. Más kérdés, hogy miközben mindenhol az szerepel, hogy az utasok igyekezzenek kellő távolságot tartani egymástól, a gépen, az ülések közelsége miatt ez nehezen megoldható. Éppen úgy, ahogy a dugig telt reptéri buszon sem, ahol arra figyelmeztetnek a táblák, hogy háttal álljunk maszkot viselő utastársunknak, de ez fizikailag ugye így kivitelezhetetlen. Más kérdés, hogy mivel csak olyanok utazhatnak, akik PCR teszttel rendelkeznek, ez a szituáció nemigen járhat egészségügyi kockázattal.

Maléba érkezés előtt, 24 órán belül, ki kell tölteni egy egészségügyi netes nyomtatványt, ahova fel kell tölteni a negatív PCR tesztet. Ezenfelül hőmérővel ellenőrzik az érkező utasok hőmérsékletét, majd az üdülőszigetre repülő gépen ismét egy maszkot, fertőtlenítőt és gumikesztyűt tartalmazó doboz fogadja az utasokat. Éppen úgy, ahogy a hotelsziget szállodájában, jelen esetben a J.W. Marriott resortjában is, ahová a meghívásos szakmai útra is csak azért tudott eljutni olvasónk, mert a covid miatt jelentősen megritkult a vendégsereg. Ebben annak is szerepe volt, hogy a luxus resortnak, amely 2019 októberében nyitotta meg kapuit, 2020 márciusában a többi resorttal együtt be kellett zárnia és 2020 októberében nyithatott ki újra.

A világjárvány hatására elrendelt utazási korlátozások hatására a vendégkör is jelentősen megváltozott. Miközben eredetileg amerikai vendégek alkották az amerikai resort vendégeinek többségét, most alapvetően az indiai és orosz vendégek érkeznek a legnagyobb számban. Ugyanakkor az is látszik, hogy nincs teltház, nagyjából 60-70 százalékos lehetett a telítettség. Ez igaz az egész szigetcsoportra is, ahol a kevesebb vendég miatt lényegesen olcsóbban lehet nyaralni, mint korábban. Az orosz vendégeknek köszönhetően pedig itt a személyzet egy része, a korábbi személyzeti összetételtől eltérően Tadzsikisztánból érkezett, akik értelemszerűen jól beszélnek oroszul. De közben már az indiai és sri-lankai személyzet tagjai is megtanulták az alapvető orosz kifejezéseket.

A PCR-teszt mellett az is a biztonságos nyaralást szolgálja, hogy jelen helyzetben nincs lehetőség az island hoppingra, vagyis a szigetek közötti látogatásra, mert minden szigetet hermetikusan elzártak a külvilágtól. Ugyanakkor a szellősen megtelt szigeteken tisztes távolságokra vannak egymástól a vendégek bungalói, így 40-50 méteren keresztül nem is kell idegennel találkozni az apró földdarabon.

Kivéve a reggeli és a vacsora időszakát, amelyek közül a reggelinél kizárólag maszkban lehet megközelíteni a büféasztalt, míg a vacsoránál a személyzet maszkot viselve viszi ki a megrendelt ételeket. Természetesen a személyzet a sziget minden részén szigorúan maszkban teljesít szolgálatot, legyen az a SPA-ban vagy az éttermekben dolgozó vagy éppen a növényzetet ápoló kertészek. Mindemellé pedig ott a D vitaminban gazdag napfény, a kristálytiszta óceán vize és a parádés tengerpart élménye, ami a tökéletes relaxáció lehetőségét nyújtja a nagyvárosi forgalomban megfáradt utazónak.

Hazafelé az adott szigeten is elvégeztethető a PCR-teszt, de mivel ezt Magyarországon nem fogadják el, nem sok értelme van. Az új szabályok szerint a hazaérkezés után 10 napos karantén várja a földi paradicsomból hazatérőket. Akik ez alól csak úgy szerezhetnek kivételt, ha a repülőtéren a hatósági, 19.500 forintos áron elvégeztetnek egy PCR tesztet, majd miután, rá 48 órával, 8 ezer forintért kiszáll hozzájuk egy tesztelő csapat és nagyjából 20.000 forintért egy újabb negatív tesztet produkálnak, már gond nélkül visszarázódhatnak a magyar hétköznapokba. Ehhez már csak az kell, hogy ha az általában 24 órán belül elkészülő teszteredmények közül mind a két negatív eredmény megszületett, akkor azok azonnal beküldhetők a police.hu-hoz, ahonnan szintén elég gyorsan megérkezik a válaszol a karantén feloldására.

Érsek M. Zoltán