Kassa kifejezetten közeli titkai

Miskolctól kevesebb, mint 100 kilométerre találjuk Kassát, ahol egy izgalmas városlátogatás alkalmával a klasszikus értékek mellett új attrakciók is csábítják az utazókat. Akiknek a környező településeket is érdemes felkeresni.

Ha Kassa akkor Rákóczi – vágja rá az idősebb korosztály, utalva arra, a Habsburg-ellenes szabadságharca után Törökországba száműzött, majd a magyar országgyűlés által 1904-ben rehabilitált II. Rákóczi Ferenc hamvait a kassai dóm alagsori részében helyezték örök nyugalomra. 1991-re pedig elkészült a száműzetés színhelyéül szolgáló rodostói házának másolata is, amelyben II. Rákóczi Ferenc kézzel készített bútorai is helyet kaptak.

A fejedelem emlékéhez tartozik a Sátoraljaújhelyről rövid autóútra található Borsiban álló Rákóczi-kastély is, ahol 1676-ban Rákóczi Ferenc megszületett. Az építmény a történelmi magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszemeként reprezentálja az az alkotókedvet, amely a korábban emelt erőd átépítése kapcsán Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György fejedelem nevét dicséri.

A közelmúltban felújított kastély kiállítását szemlélve elsőként a fejedelem születésének időszakát és a családi hátterét ismerhetjük meg. Ezt követően a szabadságharc vezetőjeként láthatjuk II. Rákóczi Ferencet, akinek életét a bujdosás éveiben is megismerhetjük. A kiállítás utolsó része pedig arról szól, hogy az 1906-os újra temetés előtt, majd azt követően miként éledt fel, majd erősödött az a Rákóczi-kultusz, amelynek keretében a nemzet fejedelméből nemzeti hős vált. Az igazi családi programként aposztrofált tárlat interaktív részének érdekessége pedig az a szekció, ahol az egykori tábori élet mindennapjait ismerhetjük meg igazi puskákkal, miközben képregény formájában azt is végig követhetjük, miként szökött meg annak idején Rákóczi a bécsújhelyi börtönből. A számtalan érdekesség között az édességbarátok számára az is új információ lehet, hogy a Rákóczi túrós nem a legendás fejedelem, hanem Rákóczi János cukrász után kapta nevét.

És ha már gasztronómia: annak ellenére, hogy a magyar határ menti legkisebb szlovák borvidék, a mindössze 907 hektárnyi, Bári, Csörgő, Csarnahó, Kistoronya, Szlovákújhely, Nagytoronya és Szőlőske által alkotott rész is világhírű bort terem. A szlovákiai tokaji területét a történeti tufa pincék mellett a festői szépségű falvak teszik igazán érdekessé.

Nem beszélve arról, hogy a borvidéken a látogatók a mesterborászok gondos felügyelete alatt alkalmi borászati tudásukat is kipróbálhatják. Ezen a vidéken található a szlovákiai Tokaj legnagyobb múltra visszatekintő pincészete, az Ostrožovič családi borászat is, amelynek három legizgalmasabb nedűjét a világ ezer legjobb bora között jegyzik már.

Miközben a 13 méter mélyre vájt borospincében kihagyhatatlan élmény a helyi borok megkóstolása, a pincészethez tartozó épületben kényelmes apartman is várja az utazót. Nem messze innen, a Kisbári kempingben pedig a klasszikus sátorhelyek mellett 30 hálókocsi hely is fogadja az utazókat, miközben mostantól, a Kassa megye támogatásával, közös wellness részel, a Tokaji lombkoronán kialakított hét, négyszemélyes faház is várja az érkezőket.

Az új látnivalóközék tartozik a tokaji területen felépített 12 méter magas, a tokaji vidékre első osztályú kilátást nyújtó, Kistoronya és Csarnahó között található, a svájci-szlovák együttműködés keretében létrejött, hordó formájú kilátótorony is. A felfedezni való helyek közé tartozik az Ungszennai Halastavak területe is, amely egy Nemzeti Természeti Rezervátumból a haltenyészetből és a környező rétekből áll. Ez a vidék Közép-Európa egyik legjelentősebb madártani helyszínének számít Európában, ahol olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint például a kanalasgém, a gulipán, a nagy és kis kócsag, a szürke gém, a barna rétihéja.

Ha pedig a természeti értékek rajongói vagyunk, a Nagykapos mellett a Labarc partján fekvő Abara községbe is feltétlenül el kell látogatnunk, amely 2018-tól tanösvénnyel, tájházzal és csónakázási lehetőséggel várja az érdeklődőket.

Szöveg és fotó: Urbán Györgyi