Kastély-túrák: múltba vezető titkos úti célok

Esterházy-kastély, Tata Fotók: NÖF

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak és kastélyok felfedezésére indul. Az elképesztő épületek és csodaszép kastélykertek bebarangolása közben feltárulnak a hajdani lakók különös történetei is, amelyek díszletei a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. értékmentő munkájának eredményeként országszerte egyre több helyen eredeti szépségükben tárulnak az utazó elé. Kastélyokat, várakat és múltba vezető úti célokat bemutató sorozatunk első része.

Esterházy-kastély, Tata – A béke szigete

Az Öreg-tó partján álló barokk Esterházy-kastély, ami fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott, mostantól kulturális és közösségi térként megújulva várja a látogatókat. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek a grófi családról. A grófnői lakosztályban látható az a bölcső, amiben (V.) Miklóst, az utolsó Tatán nevelkedett grófot édesanyja, Zichy Mária grófnő ringatta. Igazi ritkaság a kastély két fürdőszobája, a kék-fehér hollandi csempe és a márványburkolatok a csodával határos módon maradtak épségben.

Az évszázados falak számos rejtélye közül előkerült a grófi és a grófnői lakosztályt összekötő titkos lépcső, aminek funkcióját a mai napig homály fedi. A mesés barokk terekbe komponált interaktív kiállítás animációs filmjei és az érintőképernyős tartalmak még átélhetőbbé teszik az épület történeteit. A kastély Szalon Kávézója pedig az elegáns vendégfogadás hangulatát hivatott megidézni: egy szeletet és egy cseppet abból a miliőből, ami az egykori lakókat és vendégeiket körülölelte. Érdemes megkóstolni itt a hagyományos recept alapján készülő Esterházy-tortát!

Edelényi kastélysziget – A legnagyobb összefüggő falfestmény otthona

Az épület régi pompájában, egy olyan 3D-s bemutatófilmmel fogadja a látogatókat, amiben megelevenedik hazánk legnagyobb összefüggő rokokó fali freskója. Az idelátogatók azonban nem csak a barokk korba utazhatnak vissza: a főépület egyik kiállításában például ritka, 1540–1945 közötti térképlapok és készítésükhöz használt korabeli eszközök láthatók.

A közelmúlt emlékeiben is elkalandozhatunk, hiszen Csernus Tibor kortárs figuratív festő alkotásai és párizsi műtermének teljes berendezése is megtekinthető itt. A korai filmművészet kellékeit pedig az Egy szoknya, egy nadrág.,.. Egy kastély című tárlat mutatja be. A szocializmus tárgyi emlékeit felvonultató Népszuper fantázianevű kiállítás is egy már letűnt korszakról mesél a kastélysziget gazdasági épületében.

Sorozatunk második része itt olvasható.

Szöveg: Woth Zsófia