Kastély-túrák: a firenzei lovagok kényelme és a siroki vár csodája

Az ozorai Pipo várkastély Fotók: nof.hu

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak és kastélyok felfedezésére indul. Az elképesztő épületek és csodaszép kastélykertek bebarangolása közben feltárulnak a hajdani lakók különös történetei is, amelyek díszletei a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. értékmentő munkájának eredményeként országszerte egyre több helyen eredeti szépségükben tárulnak az utazó elé. Kastélyokat, várakat és múltba vezető úti célokat bemutató sorozatunk sorozatunk második része.  (Az első rész itt olvasható.)

Ozorai Pipo várkastélya – A firenzei lovagok kényelme

A kívülről puritán, reneszánsz várkastély hajdan szabályos négyzet alakú alaprajzával, reprezentatív belső tereivel és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A rekonstruált épületben minden évszakban színes programok és élmények sora várja a látogatókat. Bebarangolható a vadszőlővel befuttatott belső udvar és az emeleti történeti termek, de megnézhető például a reneszánsz konyha, a fegyvergyűjtemény vagy a díszes trónterem is. A várkastélyban öt, korhűen berendezett vendégszoba várja azokat, akik az ódon falak nyújtotta zavartalan csendre és békére vágynak.

Siroki vár – Egy vár, ami barlang

A Bükk és a Mátra határán, a Vár-hegy tetején magasodó erődítményt nemcsak a sziklatömb tetejére építették, de belsejébe is vájtak termeket. A várhoz vezető út néhol igen meredek, ezért igazi túrára készüljön, aki kíváncsi erre a különleges építményre.

A hegy gyomrában kialakított üregekből és a bonyolult kazamatarendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várhoz vezető útra. Nemcsak izgalmas kirándulásra, de kulturális kalandozásra is csábít a siroki vár a benne látható török kori kiállítással.

Sorozatunk harmadik része itt olvasható.

Szöveg: Woth Zsófia