Kecskeméti repülőnap – Több tízezer látogatóra számítanak

A horvát légierõ Wings of Storm kötelékének gyakorlórepülése az augusztus 28-29-én megrendezésre kerülő kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szakmai napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ repülőbázison 2021. augusztus 27-én. MTI/Ujvári Sándor

Több tízezer látogatóra számítanak a hétvégén a kecskeméti nemzetközi repülőnapon és haditechnikai bemutatón, amelyet nyolc év kihagyás után rendeznek meg ismét – közölte a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis repülőműveleti főnökségének munkatársa.

Langó Viktor őrnagy elmondta: szinte folyamatosan lesz látnivaló a légtérben. Kiemelte a lengyel, a török, a szaúdi és a horvát kötelékek látványos légi bemutatóit.
Tájékoztatása szerint több mint tíz ország repülőgépeit láthatják majd az érdeklődők, mintegy százötven pilóta vesz részt a programban. A merev és forgószárnyas gépek jelentős része a földön állva, testközelből is megtekinthető lesz. Hozzátette: a légi programok mellett a szárazföldi haderőnem is bemutatkozik. A haditechnikai eszközök nem csupán a statikus soron lesznek megtekinthetők, de látványos, dinamikus bemutatókat is tartanak.

Langó Viktor a helyszínen levő KC 390-es katonai szállító repülőgépre mutatva elmondta: nagy izgalommal várják ezt a típusú gépet, különösen a szállítópilóták, hiszen bejelentették, hogy ilyen típusú repülőgépeket szerez majd be a Magyar Honvédség is.

A brazil légierõ KC-390 Millennium típusú teherszállító repülőgépe MTI/Ujvári Sándor

Szólt arról, hogy a Magyar Honvédség gépei mellett olyan kuriózumokkal is találkozhatnak majd a látogatók, mint a Eurofighter 2000-es vadászbombázó, ebből a típusból egy brit és egy olasz felségjelzésű gép is Kecskemétre érkezik. A forgószárnyas gépek közül példaként említette, hogy a Mi-24-es harci helikopter is látható lesz a levegőben.

A kecskeméti repülőbázison láthatóak lesznek a légierőben rendszeresített Airbusok, Falconok, Gripenek, H145-ös helikopterek és Zlin típusú kiképző repülők. A szárazföldi járművek közül Leopard A4-es és A7-es harckocsikon kívül bemutatót tartanak majd Gidrán harci járművel is. A 24-es felderítő ezred közelharcból nyújt majd ízelítőt. (MTI)