Készül az Év körtepálinkája

Magyarország ismét együtt készíti el az Év pálinkáját, a szilva, a barack és a meggy után most körtéből. 2014 ugyanis a körte éve lesz! A magyar pálinkaházk szakemberei együtt zsűrizték a főzdék által beküldött prémium tételeket. A különleges párlat a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb körtepálinkáinak házasítását.

A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés, hogy gyümölcsök szerint tematizálják a Budapesti Pálinkafesztivált, minden évben nagy sikert aratott. 2014-ben is folytatódik a sorozat, így jövőre a körte évét ünnepli a szakma és a fogyasztó a budapesti Erzsébet téren. A gyümölcsök királynőjeként is emlegetett körte fája sudár arányosságával, virágdíszes pompájával, fényeszöld lombozatával, gyümölcse izével, illatával, zamatával, környezete iránti igényességével és érzékenységével emelkedik ki a társai közül. Ezért is választották ezt a gyümölcsöt a szervezők, akik a fesztivál kapcsán idén ismét meghirdették a felhívást az Év pálinkájának közös elkészítésére. A kezdeményezésre több mint egy tucat hazai pálinkafőzde jelentkezett legjobb körte párlatával. Ezeket házasítják, és így születik meg a fesztiválra a díszüveges párlatkülönlegesség.

A napokban rendezett bírálaton a beküldött körtepálinkákat a főzdék által delegált, öttagú szakértő zsűri értékelte illatkarakter, illattisztaság, ízkarakter, íztisztaság és harmónia alapján. A zsűri vakkóstolás során választotta ki a legjobb tételeket, szigorú szabályok alapján, figyelembe véve a szervezők külön kérését: csak a legjobb minőség maradhat benne, kerülhet bele a prémium blendbe. A bírák maguk a pálinkafőző-mesterek voltak, így Hornung József, a Nobilis Pálinkaháztól, Vasas Beáta a Schiszler Pálinkaháztól, Berkes Géza a Harmatrázó Pálinkaháztól, Békési Erika a Békési Pálinkamanufaktúrától és Márton András a Rézangyaltól. A vakkóstolást a Rézangyal főkóstolója, Borbáth Gabriella felügyelte.

A szigorú szakemberek végül hét főzde körtepálinkáját, köztük vilmos, kiffer körte párlatokat választottak ki, így az év pálinkájába végül az aranyérmesnek minősített Gusto, valamint Nobilis, Márton és lányai, Csalló, Tokaj-Hegyalja, Schiszler, Harmatrázó körtepálinkák kerülnek. A pálinkafőző mesterek a bírálat során a minőséget tartották szem előtt a mennyiséggel szemben, emiatt a beküldött pálinkák több mint felét egyáltalán nem válogatták be, mondván csak a legjobb pálinka alapanyagból készülhet minőségi házasítás.

A többhónapos pihenés után a kereskedelmi főzdék prémium blendje díszüvegbe kerül. Az 1500 darab 0,5 literes, sorszámozott palackból először a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhat a közönség.

A képen Vasas Beáta (Schiszler Pálinkaház) és Berkes Géza (Harmatrázó Pálinkaház)

Legyél az első hozzászóló "Készül az Év körtepálinkája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*