Újra Gundel Szakácskönyv

A legutóbbi Gundel szakácskönyv (Új Magyar Szakácskönyv) több mint tíz éve készült, így Merczi Gábor, a Gundel Étterem jelenlegi executive séfje csokorba gyűjtötte a legikonikusabb, az étteremben ma is felszolgált fogások eredeti receptjeit és a napjainkat jellemző fogásokat. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent legújabb kötettel az a Gundel-vállalkozás célja, hogy hűen bemutassa, miként őrzik Gundel Károly örökségét, születésének 130. évfordulóján.

A szakácskönyvben a hagyományos Gundel fogások mellett az új kor innovációi is helyet kapnak: hetven recept szerepel benne, amelyek képviselik mindazt, amiről a napjainkban is neves étterem a mai napig szól. Vagyis: a Gundel nem luxus, hanem Gundel minőség.
Érdekesség, hogy a Gundel téli étlapján húsz olyan étel is helyet kapott, amely az új Gundel Szakácskönyv hasábjain is megjelenik, így Gundel Károly ételei egyszerre kerülhetnek az otthonokban és az étteremben az asztalokra.

A Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító kortársai olyan nagy, a vendéglátást ma is meghatározó személyiségek voltak, mint Sacher, Ritz, Escoffier. Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal.

Gundel Károly első szakácskönyve 1937-ben – először német nyelven – jelent meg Kis Magyar szakácskönyv címmel, új korszakot indítva el a magyar gasztronómiában. E műnek az átdolgozott verziója a magyar szakácsművészet legnagyobb példányszámban, legtöbb nyelven megjelent receptgyűjteménye: első kiadása óta több mint negyven utánnyomást ért meg, két és félmillió példányban kiszolgálva a magyar konyha iránt érdeklődők igényeit.

A szakácskönyv szerzője Merczi Gábor, a Gundel Étterem executive séfje

Ízelítő Gundel íz világából

Gundel Károly gyakran kedveskedett törzsvendégeinek egy-egy különleges fogás elkészítésével, amit később a vendégeinek ajánlott.

Kocsonyázott tojás Munkácsy módra
A Gundel étteremnek sok híres törzsvendége volt. Közéjük tartozott az egyik legnevesebb magyar festőművész, Munkácsy Mihály. A Gundel-dinasztia alapítója az ő tiszteletére alkotta meg ezt az előételt, amely Munkácsy egyik kedvenc fogása lett. Eredetiben látható az étterem falán a művész egyik karakterisztikus alkotása, az Újoncok, melyet 1877-ben Párizsban festett.

Santelli royal
Gundel Károly kreációja a nagyszerű itáliai vívómesterről kapta nevét, aki az 1900-as párizsi olimpián ezüstérmet nyert az általa kifejlesztett santelli stílusnak köszönhetően. Italo Santelli Olaszországban született és olasz színekben versenyzett, de sokáig Magyarországon élt azt követően, hogy a francia–olasz mérkőzésen az olasz csapat ellen döntő magyar bíró ítéletét tartotta helyesnek az 1924-es olimpián. Santelli a Gundel Károly által vezetett Gellért Szálló törzsvendége volt az 1930-as években. Ez az étel, az ő tiszteletére készült.

Palóc leves
A nagy palócnak is nevezett Mikszáth Kálmán író és országgyűlési képviselő kérte meg Gundel Jánost, hogy készítsen számára olyan ételt, amelyben az alapanyagok jellemzőek a palóc tájra, illetve konyhára. Gundel János számos éttermet, vendéglőt működtetett pályafutása alatt. Bárhol is nyitott üzletet, törzsvendégei követték őt mindenhová. Ezek egyike volt Mikszáth is.

Borjú pittsburghi módra
Budapest Székesfőváros főpolgármesterének meghívására városunkba érkezett az amerikai Pittsburgh város polgármestere 1939-ben. Ezt az ételt Gundel Károly készítette és szolgálta fel a tiszteletére rendezett banketten. Az étel felkerült a Gundel Ház állandó étlapjára és felszolgálták a New York-i világkiállításon is, ahol a New York Times azt írta, hogy a Gundel vendéglő nagyobb hírverést biztosít Magyarországnak, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus.

Somlói galuska
A desszertet a Gundel étterem egyik alkalmazottja, nevezetesen Gollerits Károly álmodta meg, aki a Gundel étterem vezető főpincére volt 16 évig. A Somló hegy vidékéről származó feleségének kedveskedett ily módon. A desszert 2010-ben, Magyarország Kedvenc Süteménye díjat is elnyerte.

Legyél az első hozzászóló "Újra Gundel Szakácskönyv" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*