Kétmilliárdos fejlesztés Hollókőn

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló programra Hollókő egymilliárd 709 millió forint támogatást nyert, a pénzt 41 millió forintos önerővel egészítik ki.

Felújítják az Ófalu kapujául szolgáló teret és a Látogatóház szomszédságában lévő szabadtéri színpadot. Kézműves műhelyként működik majd a Mesterségek udvara, ahol bemutatják a hagyományos mesterségeket és elsősorban a gyerekeket akarják foglalkoztatni. Az italkóstoltatásnak és a zenés programoknak ad helyet a pincével is rendelkező Mulatós ház.

Megújul a Babamúzeum előtti tér, a kút körül kényelmes, árnyas pihenőt alakítanak ki. Egykori iskolát és pedelluslakást rendeznek be a múzeumként működő Kossuth úti épületben, ezzel a jelenlegi erdészeti kiállítást váltják fel. Művészeti galéria kap helyet az Ófaluban korábban iskolaként és parókiaként is szolgáló műemlék-épületben. A parkoló mellett fából épülő játékvár jó alkalmat kínál a gyerekeknek középkori, lovagi játékokra, ügyességi versenyekre. Új szabadtéri színpad is épül, a színpad melletti patakban bemutatják a vízhez kötődő népi tevékenységeket, mint például a kendermosást és ezen a területen rendezik majd a falusi vásárokat is. A jelenlegi közelében új parkolót építenek 3500 négyzetméteres területen. Felújítják, kicserélik az Ófalu macskaköves útburkolatait, mintegy hatezer négyzetméternyi felület újul meg. Leszigetelik a XVIII. században épült, évi több mint ötvenzer látogatót vonzó vár öregtornyát, két teret is lefednek és beépítenek a palotarészben, ezekben az Árpád-házi királyok korából helyeznek el korhű berendezéseket, eszközöket.

Kibővül a Román András Látogatóház funkciója, a moziteremben 15 perces filmet nézhetnek meg a látogatók a faluról, környezetéről, történelméről. A meglévő kiállítóteret érintőképernyős monitorok segítségével frissítik és szemléltetik például a parasztházak építését.

A Próbáljon szerencsét Hollókőn! elnevezésű programban a látogatók a palóc szokásokat, hagyományokat, a korábbi korok hangulatát élhetik majd át, részei lehetnek az egykori paraszti világ hétköznapjainak. A fejlesztéssel mérsékelni akarják a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb kiszolgálásával a munkahelyteremtést is segíti a beruházás, amely nagyobb esélyt ad arra, hogy Hollókő a megélhetés biztosításával és a fiatalok megtartásával élő falu maradjon – fogalmazott Szabó Csaba polgármester.

A beruházásokat 2014 októberében adják át.

Legyél az első hozzászóló "Kétmilliárdos fejlesztés Hollókőn" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*