Micsoda első fél év! Kétszámjegyű növekedés a hazai szállodákban

Kétszámjegyű növekedés a szállodákban

Az első fél évben kétszámjegyű növekedést regisztráltak a magyarországi szállodákban: a magyarországi hotelek összes bruttó forgalma 17,4 százalékkal, a budapestieké 19,9 százalékkal, a vidékieké 14,9 százalékkal múlta felül a tavalyit.

 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb elemzése szerint a szállodák bruttó szobaárbevétele 104,57 milliárd forintra nőtt, a szállodák összes bruttó forgalma 179,13 milliárd forintra emelkedett. A budapesti szállodák az első fél évben 12 százalékkal magasabb, 58,8 milliárd forint bruttó szobaárbevételt, és 91,36 milliárd forint összes bruttó forgalmat értek el, ez utóbbi csaknem 20 százalékos növekedésnek felel meg. A balatoni régióban a szállodák mutatói szintén kétszámjegyű növekedést értek el: összes forgalom az első fél évben 13,1 százalékkal, a szobaárbevétel 13,8 százalékkal múlta felül a bázist – idézett az elemzésből a távirati iroda.

Január és június között a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt főváros – Bécs, Budapest, Prága Pozsony, Varsó – között Budapest az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR mutató) alapján 58,8 euróval a 3. helyet érte el Bécs és Prága mögött, Pozsony és Varsó előtt. Az első félévben országos szinten a 3 csillagos hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben: ezeknél a bruttó REVPAR (6 689 forint) 22,9 százalékkal múlta felül a bázist.

A belföldi kereslet szempontjából fontos SZÉP-kártya forgalom a hazai szállodákban, az első félévben 7,538 milliárd forint volt, ami a bázisnál 11,3 százalékkal nagyobb. Ez a magyarországi hotelek 34,457 millió forint belföldi szállásdíj bevételének 21,9 százalékát tette ki.

Legyél az első hozzászóló "Micsoda első fél év! Kétszámjegyű növekedés a hazai szállodákban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*