Kikelet a botanikus kertekben, lápi túra és bíbicek nyomában – hétvégi programajánló

Itt a tavasz, így egyre több szabadtéri program közül választhatnak a családok. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság madárlest szervez, a Duna-Ipoly Nemzeti Park a láperdők mélyébe kalauzolja a vállalkozó kedvűeket. Közben kezdődik a tavaszi szezon arborétumokban és a gyermekvasúton is.

Bihari Madárvárta

„Gyalogtúra a megújuló természetben, a fészkelő Nyári lúd párok szemünk elé kerülhetnek az időszakos vízállások közelében, és már a bíbicek is hallathatják hangjukat. A kézműveskedés által pedig a tavaszhoz kötődő ötletes tárgyakat, díszeket lehet készíteni, akár újrahasznosítás útján is.” – érdekes szombati családi programot hirdetett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A túra hossza: 5-7 kilométer. Időpont: 2023. Március 18. 9.00-13.00. Helyszín/találkozó: Bihari Madárvárta (GPS koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”) Részvételi díj: 3000 Ft/fő Információ, jelentkezés: Tóth Zsuzsanna (+36 30 687 0816)

Lápi ember nyomában – Gumicsizmás túra

Izgalmas túrára hív szombatra a Duna-Ipoly Nemzeti Park: “Kalandos útra indulunk a láperdők mélyébe, lábas égerfák között bolyongva, zsombékról-zsombékra lépkedve, helyenként csizmaszárig érő vízben gázolva.

Nem véletlen, hogy ezeket a területeket hajdanában is csak az itt élő, a lápot jól ismerő emberek látogatták. Az erdőt a teljes háborítatlanság jellemezi, amit túránk alkalmával most felfedezhetünk! Hosszú szárú gumicsizma kötelező!”

Részvétel csak 12 éves kor felett! (Kisebb gyerekeknek is megfelelő gumicsizmás túrát március 26-ra szerveznek.)

Találkozás: 10:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757) Program ára: Teljes árú: 2900 Ft/fő, Kedvezményes: 2100 Ft/fő Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)

Várja a kirándulókat a gyermekvasút

A tavasszal megnövekvő kirándulóforgalom miatt március 15-től kezdve hétvégenként a vonatok már sűrűbben, 40-50 percenként indulnak a végállomásokról. A március 15-től érvényes menetrend szerint tavasszal a hétvégenként jellemző jelentős kirándulóforgalomra tekintettel több járat indul.

Az előre meghirdetett hétvégi napokon nosztalgiavonatok is szállítják az utasokat, a közlekedési napokról a Gyermekvasút honlapján lehet tájékozódni. Március 15-én a budai hegyekben ritkaságnak számító Mk48-as dízelmozdony is forgalomba áll.

Indul a tavaszi szezon a botanikus kertekben és arborétumokban

A botanikus kertek és arborétumok 2023-ban is nagy számú programot kínálnak. Több mint 30 zöld, illetve kulturális jeles napon kínálnak tematikus programokat: idén a Föld Napján 15, a Madarak és Fák Napján 18, a Kutatók Éjszakáján 12 kert várja külön programokkal is a látogatókat.

Közkedveltek az egyedi események is, mint például a Ginkgo Napok az ELTE Füvészkertben, a Szorgos Hangyák Napja a Szarvasi Arborétumban, a Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón, a Lótusz Napok a Szegedi Füvészkertben, a Természetművészeti Nyitott Műhely a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton, vagy a Follyart a Folly Arborétumban Badacsonyörsön. Továbbra is nagyon népszerűek a Szentjánosbogár séták is. Közel tíz kertben lesz idén is különböző szabadtéri zenei esemény.