Kínában, vagy Ausztráliában szállt le az eltűnt maláj gép?

A tekintélyes üzleti lap 2014. március 13-i keltezésű online cikkében a vélhetően magyar származású szerző Andy Pasztor – meg nem erősített információkra hivatkozva – azt állítja, hogy a hajtómű gyártója szerint a Malaysia Airlines járata az utolsó radarjel után még négy óráig jeleket sugárzott.

A Boeig-777-es Rolls-Royce hajtóművekkel repült, amelyek meghatározott időszakonként továbbították az addig összegyűlt adatokat a maláj légitársaságnak, amely a szerződés szerint azt automatikusan továbbküldte a Rolls Royce-hoz. Az öndiagnosztika révén a gyártó és a légitársaság így folyamatosan kontrollálhatja és értékelheti a hajtómű állapotát, és a berendezés szétszedéséhez sincs szükség arra, hogy tudja, milyen esetleges javításokra van szükség. Ha kell, akár még a legkisebb kopások miatt aktuálissá váló javításokat is elvégezheti a leszállás után.

Az eltűnt gép utáni keresésben új fordulatot hozhat az a hír, miszerint a hajtómű visszajelzései szerint a Malaysia Airlines járata a repülési radarról történt eltűnés után még négy órán keresztül küldött jeleket a központba – ami csak akkor lehetséges, ha a gép repül. Mindez felveti annak a gyanúját, hogy valaki kikapcsolta a jeladót, és ha ez esetleg tényleg így történt, akkor a gép, ha azonos sebességet veszünk alapul – tekintetbe véve, hogy a gép nem sokkal a felszállás után tűnt el – még további 4000 kilométert repülhetett.

A portál az eltűnés pontját feltűntetve, egy 4000 km-es kört rajzolva mutatta be, hogy merre repülhetett tovább a repülőgép. E verzió szerint a járat akár Ausztráliába vagy Indiába, netán Kínába is eljuthatott. Ha ez így van, a kérdés az, kinek és miért állt mindez érdekében, hol tudtak egy ekkora gépet fogadni és mi van az utasokkal és a személyzettel.

Érdekes, a maláj légitársaság által hivatalosan cáfolt hír, hogy a hatóságok időközben házkutatást tartottak a pilóták házában. A Malaysia Airlines a hajtóművel kapcsolatos hírt sem erősítette meg, mindössze annyit közölt, hogy továbbra is együttműködik a hatóságokkal.

Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Kínában, vagy Ausztráliában szállt le az eltűnt maláj gép?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*