Kirándulásajánló – A Megyer-hegyi Tengerszem

Forrás: wikipédia

A Megyer-hegyi Tengerszem tökéletes célpont egy családi túrára a gyerekekkel, barátokkal való kikapcsolódáshoz vagy egy romantikus kalandhoz a párunkkal.

A Megyer-hegyi Tengerszem Sárospatak közelében fekvő Megyer-hegybe, egykor emberi kéz által kialakított malomkőbánya területén találató. A bánya üzemelése a 19. század végén szűnt meg és a mélyen fekvő bánya területén az évek során felgyülemlett talaj- és esővíz által létrejött egy tó. Ennek legmélyebb pontja 6,5 méter a körülötte emelkedő kőfal magassága pedig van ahol eléri a 70 métert is. A Malomkő tanösvény teszi lehetővé a tavacska szemügyre vételét a látogatók számára. A tanösvény teljes hosszában ismertető táblák tájékoztatják a kirándulókat a természeti képződmény kialakulásáról és a malomkőbánya történetéről. A tanösvény és a kilátás szépsége vitathatatlan, de ezzel együtt fontos elővigyázatosnak maradni és a veszélyhelyzetek elkerülésének érdekében a kialakított korlátokat szemmel tartani.

A tó és környéke 1997 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll. Bármennyire is hívogat az élmény, fürdeni és csónakázni a tóban tilos. Ahogy felérünk az erdei ösvényen a hegy tetején lévő tengerszemhez, kitágul a tér, és azonnal beszippant az elénk táruló látvány. Mintha nem is Magyarországon lennénk. A lábunk előtt 20-30 méteres, függőleges sziklafalak szakadnak bele a tó sötétbarna vízébe. A sziklák oldalán sok helyütt mohák, cserjék, bokrok tenyésznek, körülötte pedig öreg erdő „ül” koronaként körben a hegyen.

2019 júliusától jelentős turisztikai fejlesztések kezdődtek a Megyer-hegyi tengerszem környékén. Kialakítottak egy új parkolót, a hozzá vezető jó minőségű kocsiúttal és egy kerékpárúttal együtt, idáig lehet felmenni autóval. A Ciróka pihenőparkban büfét, mosdót, esőbeállót is találunk. Egy új kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, a többszintes, a lombkorona fölé nyúló toronyból remek panoráma nyílik a zempléni tájra. A kilátó a tengerszemtől északra található, pár perces sétára a Piros kereszt jelzésű úttól, táblák segítenek a tájékozódásban. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

A tengerszem partján egy újonnan felhúzott faépületben őrlőműhely működik, mi is kipróbálhatjuk a molnármesterek munkáját, sőt egy apró liszteszsákban haza is vihetjük munkánk gyümölcsét.

Jóvári Levente