Villámcirkusztól a famatuzsálemekig – hétvégi programajánló

A Fővárosi Nagycirkusz Villám-performansszal érkezik Debrecenbe, ahol épp ezen a hétvégén tartják a Madarak és fák hetét az állatkertben. A hétvégén ismét megnyílik a Sándor-palota a nagyközönség előtt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság pedig a „csemetétől a famatuzsálemig” címmel invitál tavaszi erdőtúrára.

Villám-performansszal érkezik Debrecenbe a Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz húsz helyszínen, kötéltánc villám-performanszokkal emeli a 10. Színházi Olimpia eseményeit. Május 13-án 17 óra 30 perctől a Csokonai Fórum előtt láthatják az Átmentem című produkciót – írja a Visitdebrecen.com.

Egy korábbi kötéltánc villám-performansz

Tizenöt percre megáll majd a gyalogosforgalom a Csokonai Fórum előtt, hogy a Raszputyin című előadásra érkezők és a járókelők megnézhessék a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendékét, aki vékony drótkötélen egyensúlyoz majd a Csapó utcán. A Fővárosi Nagycirkusz a 10. Színházi Olimpia szervezésében létrejött rövid cirkuszművészeti produkciókkal az értékek átmentésére és megőrzésére hívja fel a figyelmet.

A performansz után 18 órától kezdődik a Raszputyin a szatmárnémetiek előadásában a Latinovits teremben, az Orfeumban pedig a Kimondhatatlan című részvételi színházi előadás két lány történetén keresztül mutatja meg, mi történik, ha a manipulálás, a folyamatos kritizálás, a szeretetmegvonás, a lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik. Romankovics Eda elgondolkodtató történetének rendezője Madák Zsuzsanna, szereplői: Wessely Zsófia, Nagy Kíra és Gemza Melinda.

Madarak és fák hete a Zoo Debrecenben

Debrecenbe ezen a hétvégén azért is érdemes ellátogatni, mert most lesz a Madarak és fák hete a Zoo Debrecenben. A Zoo Debrecen most először május 8. és 14. között egy egész héten keresztül tematikus programokkal várja az újjáéledő természet iránt érdeklődő gyermekcsoportokat és családokat.

Hétköznap a Park több időpontban fogadja a zooped@zoodebrecen.hu emailcímen vagy a +36 30 355 5370-es telefonszámon előzetesen regisztráló óvodás és iskolás csoportokat, akiknek interaktív szakvezetésen mutatja be testközelből a madarak és fák világát, és ajándék facsemetével is kedveskedik. Szombaton és vasárnap tettre kész ornitológusokként a látogatók maguk is részt vehetnek az egzotikus tollas lakók viselkedésének kutatásában, interaktív foglalkozás keretében pedig tovább bővíthetik velük kapcsolatos tudásukat az Ismeretek tárházában.

Kezdődik az Öt Templom fesztivál Győrben

Csütörtökön kezdődik a 18. Öt Templom fesztivál, amelyen szakrális színházi produkciók, koncertek és vezetett túrák is várják a látogatókat Győr újvárosi városrészének öt szakrális helyszínén.

A fesztivál a zsidó-keresztény örökségről, a hitről, az elfogadásról, valamint a kultúrák és vallások közötti párbeszédről szól. A programoknak ezúttal a Menház, a görögkatolikus templom, a Kossuth utcai katolikus templom, a Rát Mátyás téri kápolna és a zsinagóga ad otthont. Idén a Színházi Olimpiához kapcsolódva a fesztivál szervezői a háború témaköréből válogattak nemzetközi és hazai produkciókat.

A színházi előadások mellett koncertekkel is készültek a szervezők: fellép az iamyank Live Ensemble, a Platon Karataev duó és a Szent Efrém Férfikar. Utóbbi az Ukrán Requiem című darabbal érkezik, amelyet idén február 23-án mutattak be a Zeneakadémián.

A régizene kedvelői Kalafszky Adriána, Kallai Nóra és Kecskés Mónika koncertjét hallgathatják meg a Hit szimbólumai címmel, emellett fellép a hegedűn és hárfán játszó cseh-francia Deliou duó is.

A fesztivál programjában vezetett templomtörténeti túrák és vallási szertartások is szerepelnek, utóbbiak közül a szervezők a katolikus templom vasárnapi miséjét emelték ki, ahol a szertartáson a Palestrina kórus működik közre.

A hétvégén ismét megnyílik a Sándor-palota a nagyközönség előtt

A hétvégén ismét megnyílik a köztársasági elnök hivatalának otthont adó budavári Sándor-palota a nagyközönség előtt, Novák Katalin köztársasági elnök beiktatásának első évfordulóján. A köztársasági elnök a Facebookon hétfőn közzétett bejegyzésében azt írta: beiktatása első évfordulója alkalmából szombaton és vasárnap – május 13-án és 14-én – a Sándor-palota ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A Sándor-palotát a két napon 10 és 18 óra között lehet megtekinteni. A belépés ingyenes.

„Csemetétől a famatuzsálemig” tavaszi erdőtúra a Nénai tölgyhöz

A túra során a résztvevők megismerkedhetnek a helyszínen található erdő látnivalóival. Tavaszi arcát ismerhetik meg az erdőnek, hallhatnak a fák növekedéséről, életciklusairól, az erdőben betöltött szerepükről, a hozzájuk szorosan kötődő rovar, madár és gombavilágról. Mód nyílik az öreg fák kerületének és magasságának megmérésére – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Találkozó ideje: 2023. május 13. (szombat) 9.00 óra. Időtartam: 2 óra. Táv: 2 km, szintkülönbség: 40 m. Találkozó helye: Baki szőlőhegy kanyar, GPS: 46.731797 16.810605 Ár: térítésmentes. Előzetes jelentkezés szükséges a túrát megelőző napon (május 12.) 16:00 óráig telefonon vagy e-mailben telefonszám megadásával. +36 70 469 2287