Kis-Duna mente, 21 település kincseivel

Budapesttől néhány kilométerre, délre, egy igazi kincsesláda rejtőzik, amit érdemes az utazóknak is felfedezniük. 21 település több mint 100 látnivalója várja a látogatókat egész évben, miközben a régió számos érdekességet kínál mindazoknak, akik szeretnék felfedezni Magyarország ezen részének gazdag kulturális és gasztronómiai örökségét.

Csepel Autógyár Múzeum: A Múlt Élő Tanúja

Szigetszentmiklós büszkén őrzi a régmúlt emlékét a Csepel Autógyár Gyártmánymúzeumán keresztül. Az egyedülálló gyártmánymúzeum az 1950-es évektől a 80-as évekig virágzó ipartörténetet idézi meg. hét üzemképes tehergépjármű és autóbusz lenyűgöző képet fest a régi időkről, melyeket áprilistól októberig élő tárlatvezetésen lehet megtekinteni.

Gál Szőlőbirtok: Gasztronómiai Élmények

Szigetcsépen a gasztronómia szerelmesei a Gál Szőlőbirtok és Pincészetben találhatnak kikapcsolódást. Itt a Gál család díjnyertes, finom borait kóstolhatják meg, melyek között a könnyed gyümölcsös fehérborok és rozék is megtalálhatók. A birtokon lehetőség nyílik a borászat folyamatának megismerésére, valamint a borkóstolásra is.

André Kertész Emlékmúzeum: Fotózás Mestere

Szigetbecse méltán büszkélkedhet az André Kertész Emlékmúzeummal, mely a világhírű fotográfus gyerekkorának helyszínéül szolgált. A múzeumban májustól szeptember végéig láthatók Kertész képei, melyek lenyűgöző módon örökítik meg a múlt szépségeit és pillanatait.

Szállásajánló

Ráckevén a Duna Relax Hotel igazi kényelmet, biztosit a fáradt nap után. Az Aqualand Élményfürdő, Thermal kemping és Faházas Villapark is jó választás a több napra érkező vendégeknek.

Ráckeve: Történelem és Kultúra

Ráckeve kínálja a régió legkülönlegesebb történelmi és kulturális élményeit. Európában a legészakiabb Az Istenanya Elszenderedése Szerb Ortodox Templom gótikus stílusú épülete, valamint a Keresztelő Szent János-templom szekkóval (vagy secco-val?) Díszített belső terei lenyűgöző látványt nyújtanak a látogatóknak. A Tourinform irodában érdemes bejelentkezni a szakrális séta útvonalra.

Hajómalom és Hajókázás: Régi Mesterségek és Természeti Szépségek

Az ország (Ráckevéé is ez igaz) egyetlen működő Hajómalma a múlt idők hangulatát idézi meg, melybe belépve a liszt illata fogadja a látogatókat. A hajómalom rekonstrukciója lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjünk a régi malmok működésébe. Tavasztól őszig lehet látogatni és vasárnap az őrlés rejtelmeit is nyomon követhetjük

A Balabán sétahajóval pedig egy órás hajókázásra indulhatunk a Duna csodálatos partjai mentén, miközben helyi szakértőtől hallhatunk érdekességeket a környék természeti és történelmi nevezetességeiről. A vízről megtekinthetjük Ráckeve négy tornyát.

Ráckevén minden szerda és szombat délelőtt termelői piac van a Duna-parton az Árpád híd lábánál

Cadran étterem: Gasztronómiai Élmények a Nap Végén

A nap végén pedig érdemes ellátogatni a Cadran étterembe, ahol szezonális ínyencségek várják a vendégeket. A hagyományos magyar és nemzetközi ízek egyaránt megtalálhatók az étlapon, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb fogást.

Szöveg és fotó Urbán Györgyi