Tovább húzhatják az éttermekben: 100 együttes cigányzenészeit támogatták

Képünk illusztráció Forrás: Dankó Pista Emléknap Facebook-oldala

Egymilliárd forintos keretösszegből segíti a kormány országszerte mintegy 100 együttes 456 muzsikusának négy havi vendéglátóhelyi foglalkoztatását a Muzsikáló Magyarország 2024 programon keresztül, amely a Dankó Pista-emléknapon, június 15-én nagyszabású nyitórendezvénnyel veszi kezdetét Budapesten.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően 97, 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló cigányzenekar játszhat négy hónapon keresztül a programmal együttműködő vendéglátó üzletekben. A támogatáson keresztül a kormány átvállalja a heti 4 nap, napi 3 órás éttermi élőzene költségét a vendéglátóhelyektől – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t.

A tájékoztató idézi Könnyid Lászlót, az MTÜ vezérigazgatóját, aki szerint az élő zene varázsát a vendégek szívesen osztják meg ismerőseikkel személyesen, vagy online, így a cigányzenekarok sikeresen növelhetik a vendégek számát, ezáltal pedig a vendéglátóhelyek bevételét is. “A Dankó Pista-emléknapon – a program nyitányaként – ezek a zenekarok a főváros számos pontján, közel 80 étterem, kávézó és cukrászda teraszán elevenítik fel azt a kort, amikor a vendéglátást még muzsikaszó kísérte hazánkban” – emelte ki az MTÜ vezérigazgatója.

Az április végén közzétett felhívásra az ország számos pontjáról jelentkeztek a zenekarvezetők. A szakmai zsűri döntése alapján mintegy 97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos vehet részt az országos programban. A tájékoztató idézi Lakatos Miklós prímást, a szakmai zsűri tagját, aki azt mondta: a jelentkezők elbírálásánál figyelembe vették a zenészek közötti összhangot, a szólisták virtuozitását és az együttesek zenei tisztaságát, repertoárját. Az is döntő szempont volt, hogy a hangszerek összetétele megegyezzen a hagyományosan, a cigányzenekarokra jellemző hangszerek típusával és számával – tette hozzá Lakatos Miklós.

A következő hónapokban a zenekarok közül 58 muzsikál majd a fővárosban és 39 vidéken a program részeként. Pest vármegyében 13, Hevesben 5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4, míg Csongrád-Csanádban 3 együttes nyert még támogatást. Nógrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala és Komárom-Esztergom vármegyék 2-2, míg Vas, Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék 1-1 zenekara zenél a programban. A beadott pályázati lapok alapján a legidősebb zenész a 80-as éveiben jár, míg a legfiatalabb muzsikus a “Z” generáció tagja – alig 20 éves – írták a tájékoztatóban.

A Muzsikáló Magyarországhoz csatlakozott vendéglátóhelyek többsége fővárosi, illetve Pest vármegyei, de számos étteremből, bisztróból, kávéházból szűrődik majd ki cigányzene a támogatásnak köszönhetően Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is – olvasható a tájékoztatóban.

A Muzsikáló Magyarország 2024 nyitórendezvénye június 15-én lesz Budapesten a maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított Dankó Pista-emléknapon. A cigánymuzsikusok repertoárján Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék, és klasszikus slágerek is. A részletes programról információk megtalálhatók a dankopistaemleknap.hu oldalon – áll a közleményben.