Környezetbarát szállodák: Az egyén jól-léte soha nem válhat fontosabbá, mint a környezet jól-léte

Napjainkban folyamatosan nő nemcsak a saját, hanem utazásaink célországa környezetének a megóvására irányuló igény is. Az utazók felismerik a környezetbarát és fenntartható szállások fontosságát, és egyre inkább ezek közül igyekeznek választani.

Megfelelve ennek az új tendenciának, a világ minden táján kerülnek előtérbe olyan szállodák, ahol sikeresen tudják ötvözni a környezetvédelmi, a gazdasági és a szociokulturális szempontokat, ahol egyidejűleg a helyi gazdaságot és kultúrát is tudják támogatni. Az elkötelezett szemléletű szállásadók segítségével a turisták a helyi autentikus világ és hagyományok megismerése mellett, az eredeti természeti állapotokat is mindjobban megőrzik, és minimalizálják utazásuk negatív hatásait.

Ezek a szállodák már belátták, hogy hosszútávon a felelős turizmusból mind a szállásadók, mind az utasok nyernek. Ezen szempontok mentén a következő luxus színvonalú és környezetvédelmileg maximálisan elkötelezett szállodákat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a világ legkülönbözőbb helyeiről.

Svart Hotel, Norvégia

A Svart Hotel a norvég sarkvidéken az egyik leglátványosabb környezetbarát és fenntartható szálloda. A szállodát azzal a céllal építik, hogy több energiát tudjon előállítani, mint amennyit felhasznál, így egyedülálló „energia-pozitív szállodává” váljon. A Svart Hotel épületét napelemekből építik, elhelyezkedésük a nap és az időjárási viszonyok gondos feltérképezése révén született. A terv szerint 2021-ben nyitja meg kapuit, és kör alakja miatt 360 fokos kilátás nyílik majd a lenyűgöző Svartisen-gleccserre.

Hi Hotel, Nizza, Franciaország.

A kis butik hotel, 200 méterre a Földközi tengertől, saját stranddal és tetőtéri uszodával rendelkezik, ahol masszázzsal és joga oktatással állnak a vendégek rendelkezésére. A szálláshely Green Globe díjat kapott, mivel szakít a konvencionális luxus megoldásokkal, és modern design élettér kialakítására törekszik. Minden szoba más, így a színek vagy az aktuális hangulatunk alapján választhatunk olyat, ahol a kanapéba van építve a hangszóró, vagy ahol a tér egybeolvad a terasszal. Az építése során minden alapanyag felelős forrásból származott, és a változatos színvilághoz minden esetben bio festékeket használtak. A működés során szelektálják a szemetet, újrahasznosított papírt és környezetbarát tisztítószereket használnak. A személyzetet etikusan választják ki, képzik és foglalkoztatják.

Garonga Safari Camp, Phalaborwa, Dél-Afrika

Egy exkluzív, mindössze 12 személy fogadására kialakított tábor Dél-Afrikában, amely gazdaságilag támogatja a helyi közösségeket, nem csupán a foglalkoztatás és a lehetséges karrier révén, hanem közvetve a lokális élelmiszerek vagy borok beszerzése által is. Különleges lehetőség, hogy a vendégek oly módon is csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat, hogy részt vehetnek helyi faültetési és gondozási feladatokban, ami önmagában is közelebb hozza a természetet. A tábor teljesen besimul a környezetébe, ezáltal a vendégek olyan mesés látványban részesülnek, mintha egy léleknek szóló szafarin vennének részt.

Lefay Resort & SPA Lago di Garda, Gargnano, Olaszország

Riviera dei Limoni szívében, ezt a pompás ötcsillagos üdülőhelyet szerkezetileg egybeépítették a falu feletti dombbal. Az építése során kizárólag a környékről származó alapanyagokat használtak, melynek során nem egy szélesen elterülő épület született, hanem több kisebb egység, amelyek tökéletesen illeszkednek a környezetükbe. A növények takarásában megbújó szálloda nemcsak egyedülálló látványt nyújt, hanem ezáltal hő- és energiaszükségletüket is csökkenteni tudták.
A szálloda fő attrakciója egy komplex wellness, amely a hotel kialakításán, szolgáltatásain, a felszolgált ételeken keresztül teremt egy igazi álomvilágot. Az esővizet összegyűjtik, hasznosítják, és fenntartható hulladékgazdálkodást folytatnak. Az első olyan – az idegenforgalomban működő – cég volt Olaszországban, amely önként vállalta a CO2 kibocsájtás csökkentését.

Park Hyderabad, Hyderabad, India

A Hyderabad Park 10 perces autóútra fekszik Hyderabad központjától. Lenyűgöző külső mellett maximalizálja a természetes fény beáramlását, ezáltal csökkentve az elektromos áram igényét. Ösztönzik a zöld közlekedést, a kerékpárok és elektromos autók használatát. A szálloda ötvözi a helyi kultúrát a kivételes tervezéssel és elérte a megtisztelő Leed Gold tanúsítványt.

Spice Island Beach Resort, St. George’s, Grenada

A Spice Island Beach Resort egy igazi luxus nyaralóhely az igényes vendégek számára, ahol a Spice-sziget természetes szépsége révén töltődhetnek fel. Rövid sétára található a híres Grand Anse strandtól. Az üdülőhely célja, hogy beleolvadjon a sziget eredeti környezetébe és harmóniában éljen azzal.

A szálloda napelemes fűtést, tengervíz sótalanító berendezéseket és az energiatakarékosság minden mai elérhető formáját használja. A középpontban a sziget természetességének megőrzése szerepel, akár közösségi takarítások, növény újratelepítés és nem klórozott medencék révén. Mindenfajta dohányzás – még az e-cigaretta is – tiltott a sziget egész területén.

Jumeirah Vittaveli Resort, Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteken található ötcsillagos Jumeirah Vittaveli Resort a környezetbarát megoldások és a luxus egyedülálló kombinációját alakította ki, amelynek elismeréseként Green Globe minősítést kapott. A villák nyitott elrendezésűek, ahol a vendégek a trópusi tengerre nyíló kilátást élvezve fürödhetnek, így kevesebb légkondicionálóra van szükségük. LED-ekkel világítanak, a medencéknél hővisszanyerő generátorokat működtetnek, valamint víztisztító rendszerrel rendelkeznek, ezáltal az ivóvíznél évente 70 000 műanyag vizes palackot takarítanak meg. Éttermük kínálatában fenntartható halászatból és etikus élelmiszerláncból származó alapanyagokból készített fogások találhatók.

H2Hotel, Kalifornia

A H2Hotel Healdsburgban, Kaliforniában az Egyesült Államok egyik legjobb, környezetbarát szállodája. Növényekkel borított, ívelt tető rejti az épületet, amelyet kifejezetten az esővíz hasznosítására építettek ilyen formájúra. Az uszoda és az épület többi része is a tetőn elhelyezett napelemeken keresztül jut energiához.

A szálloda helyén korábban benzinkút volt, így az építkezés előtt komplett földcsere történt. Fürdőszobái kettős öblítésű WC-rendszert, valamint alacsony áramlású csaptelepeket és szerelvényeket használnak, amelyek 20%-kal csökkentik a vízfelhasználást. A belső tere kiemelkedően igényes és környezetbarát kialakítású, fenntartható gazdálkodásból származó bambusz padlóborítással készült. Helyi eredetű ételeket és borokat kínálnak vendégeiknek.

URBN Hotel Shanghai, Kína

Az első szálloda Kínában, amely megvalósította a carbonsemlegességet, és a további hatékonyságnövelést tűzött ki célul. Az épületet újrahasznosított fából és korábbi, elhagyott házakból származó téglából építettek. A hall rendhagyó dekorációja a helyi piacon el nem adott bőröndök anyagából készült. Mind a világító-, mind a hűtésrendszere környezetbarát megoldásokat alkalmaz. A vendégek szállásköltségének egy része automatikusan a Million Tree Projektnek kerül átadásra.

The Saffire Freycinet, Ausztrália

A szálloda olyan célból jött létre, hogy egy korábban a helyén üzemelő lakókocsipark által tönkretett területet újra egészségessé és élővé tegyenek. Az erózióval harmincezer őshonos növény visszatelepítésével küzdöttek meg, és mára létrehoztak egy egyedülálló szép vízparti sávot. A bozóttüzek elleni védekezés, az esővizek hasznosítása és az éjszakai világítások minimalizálása mind feladatok voltak az építés során. Programot indítottak a kihalás szélén lévő tasmán ördög megóvására, amelyben egy 1 hektáros védett területet biztosítanak az állatok rehabilitálására. Több alkalommal is a világ legjobb butik hoteljének választották, mivel magával ragadó kapcsolatot létesít a Freycinet Nemzeti Park és a Wineglass-öböl között. A szálloda varázsát a szürke hétköznapoktól való elhatárolódása jelenti, ahogyan a pillanat tökéletes megélésére koncentrál.

Mint a leírások és a szívet gyönyörködtető képek is mutatják, gondos tervezéssel, és a fejlett technológia használatával lehetséges olyan luxus körülményeket létrehozni, ahol testünk és lelkünk is feltöltődhet.